Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pan prezident v Bavorsku a v Terezíně.

https://www.denik.cz/z_domova/prezident-petr-pavel-zive-debata-20230524.html
Dost se diskutovalo o tom, co tam říkal a jak to myslel.
Asi je pravda, že při odsunu sudetských Němců se někdy s nimi nezacházelo moc v rukavičkách.
Ale zajímalo by mne, jestli se představitelé sudetských Němců omluvili nám za rozbití republiky a za to co se dělo když "odsouvali" Čechy ze Sudet.
Ta omluva by asi byla spíš symbolická, současná generace si tím ruce neušpinila.
Taky mne napadlo, jak moc si sudetští Němci pomohli, když Sudety zabralo Německo a asi hodně z nich muselo narukovat, kolik jich padlo ve válce (případně zahynulo v zajateckých táborech jak se píše že Rusové jim to tam dávali sežrat).

BTW: Ten Sudetendeutsche Landsmannschaft je oficiální státní instituce nebo spíš něco jako u nás spolek baráčníků?

Předmět Autor Datum
Sudeťáci byli ze začátku nadšeni. Pak však začala válka a zjištění, že jsou v říši občani druhé kate… poslední
nerady 30.05.2023 15:23
nerady

Sudeťáci byli ze začátku nadšeni. Pak však začala válka a zjištění, že jsou v říši občani druhé kategorie. Svoji frustraci si vylévali na Češích a ostatních národnostech. Pokud bys i si o běžném životě v době protektorátu chtěl něco přečíst, tak doporučuji málo známou knihu "Doba zkoušek a naděje" od pana děkana Františka Wonky. Normálně tu knihu asi neseženeš, vyšla v nákladu pouze 1000 výtisků, ale je i v elektronické podobě. Pan Wonka to psal jako deník a občan Manětína, který se nalézal na hranici Sudet. Deník obsahuje dobu od roku 1938 až do konce května roku 1945. Kniha obsahuje mnoho protektorátních anekdot a popisuje život na malém městečku. Pan Wonka mimo češtiny ovládal němčinu, italštinu a latinu a byl pilný posluchač rozhlasu a čtenář. Díky svému rozhledu dokázal podchytit podstatu problémů v běžném životě a popsat je ve svých denících. Jinak moje matka ročník 1933, tvrdí že nejlepší Němec je na hřbitově, jelikož kvůli nim, přišla o dětství a jejich vesnice přímo sousedila se Sudety. Pro ty kteří tak zvaně měknou, doporučuji si přečíst kolik občanů bylo popraveno denně s nástupem říšského protektora Heydricha 28.9.1941 do Prahy.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru