Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pracovní dilema

Ahoj, stojím před důležitým pracovním rozhodnutím a zajímá mě, jestli někdo takové situaci čelil a jak byste se situací naložili vy, kdyby jste v ní byli. Jde o to že mám dobře placenou práci, která mě baví a máme kamarádský kolektiv.
Jsem workoholik, ale vlivem korporátním nařízením nemohu naplno využít svůj potenciál jak bych chtěl (např. nemohu mít vlastní pc a využívat na něm profesionální programy kvůli IT bezpečnosti, omezená pracovní doba). Nedávno jsem dostal pracovní nabídku, která by mi přinesla výhody jako vlastní pc, kancelář, služební automobil a hlavně pozici, kde bych mohl pracovat naplno. Věřím, že by mě práce také bavila a naplňovala. Jedinou nevýhodou je, že by to znamenalo snížení platu (cca o 30%).
Jen mě zajímalo, jestli někdo podobnou situaci řešil a jak. Popřípadě si situaci představte a vložte ji do svého života. Zajímá mě, jak byste se rozhodli.

Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.

Předmět Autor Datum
Prece nezáleží na tom, jak bychom se rozhodli my. Nevime, kolik ti je, zda v te nove praci je šance…
Jan Fiala 01.04.2023 14:21
Jan Fiala
Nevime, kolik ti je Nekdo kdo pouzije jako prezdivku Přesdífka dost snizilo pocet podezrelych. Tipl…
HPET 01.04.2023 17:04
HPET
...nemohu mít vlastní pc a využívat na něm profesionální programy kvůli IT bezpečnosti... To se o j…
Yarda 01.04.2023 17:24
Yarda
Zůstal bych v té lépe placené práci, která mě baví a kde je přátelský kolektiv.
L-Core 01.04.2023 18:38
L-Core
Ty máš ve svém zaměstnání taky přátelský kolektiv, viď? ;-)
host 01.04.2023 20:05
host
Skoro od revoluce nejsem (díkybohu!) zaměstnanec, psal jsem, jak bych postupoval v tazatelově případ…
L-Core 02.04.2023 10:59
L-Core
Ten přátelský kolektiv se může třeba během půl roku změnit. Někdo odejde za lepším, někoho přeřadí n…
Yarda 01.04.2023 22:52
Yarda
To se dá prohlásit jak o stávajícím, tak o potenciálním zaměstnání. Může se stát, že v tom novým kol…
Prasak 02.04.2023 13:50
Prasak
Tak se zeptej v té nové práci, zda je nějaká šance na dorovnání platu po nějaké zkušební lhůtě, kde…
Karel04 01.04.2023 19:54
Karel04
Zaměstnání jsem měnil několikrát a vždycky jsem šel za lepší prací (i když třeba nebyla líp placená)…
gilhad 02.04.2023 13:05
gilhad
Na druhou stranu záleží na tom, jak velký úbytek peněz bude mít. 30 % dolů je docela dost, ale zálež…
Prasak 02.04.2023 13:48
Prasak
Ano, to je jeho situace a jeho boj. Já mu nic nenavrhuju, já jen napsal, co jsem udělal já ve své vl…
gilhad 02.04.2023 15:12
gilhad
Nemohu nesouhlasit, změna je dobrá. Ovšem rozhodnutí je na něm, priority má každej jiný.
Prasak 02.04.2023 21:39
Prasak
by to znamenalo snížení platu (cca o 30%) Nebrat!
RedMaX 02.04.2023 22:55
RedMaX
Zákaz přesčasů je dobrým vtipem, taky mi o tom někdo vyprávěl. Profesionální programy snad nejsou pr… poslední
ml1 03.04.2023 14:23
ml1

...nemohu mít vlastní pc a využívat na něm profesionální programy kvůli IT bezpečnosti...

To se o jedno PC dělíš s někým jiným a zaměstnavatel ti neposkytne programy co je potřebuješ k práci? Co takhle kdyby sis práci nosil domů "v hlavě" a z domova zase "v hlavě" nosil vyřešené problémy?
Zkus se zmínit současnému zaměstnavateli, že máš nějakou nabídku práce, ale že bys raději zůstal tam kde jsi teď, jak na to bude reagovat.

Ten přátelský kolektiv se může třeba během půl roku změnit. Někdo odejde za lepším, někoho přeřadí na jiné pracoviště, přijde někdo nový, šéf povýší, nastoupí nový magor...eee manager a máš po přátelském kolektiv. Ne, že bych ti to přál.
Když jsem ještě pracoval a vystavovali jsme v Brně, taky jsem tam občas jezdil na náš stánek jako exponát. S obchodníky co tam taky byli jsme si celkem rozuměli, když pominul hlavní nával, tak jsme se tam střídali, abychom z toho veletrhu taky něco měli a pohoda. Jeden rok tam byl někdo kdo tam dřív nejezdil a ten dělal dusno. Prý když jsme na stánku, tak tak máme být a nikde necourat. Když se mne další rok šéf ptal, jestli bych mohl zase na půlku do Brna, tak jsem odpověděl že třeba na celý, ale jen když tam nebude ten pán.

To se dá prohlásit jak o stávajícím, tak o potenciálním zaměstnání. Může se stát, že v tom novým kolektivu bude zrovna on tím rušivým elementem. Bude makat jak barevnej za málo peněz a vůči němu pak budou ostatní vypadat jak předražení flákači. Takže nemusí vůbec zapadnout do kolektivu, přestože by chtěl.

Tak se zeptej v té nové práci, zda je nějaká šance na dorovnání platu po nějaké zkušební lhůtě, kde prokážeš své nadstardardní schopnosti a úsilí, třeba po roce. Jinak že váháš. Pokud o tebe stojí, třeba něco slíbí. Pokud je jim to jedno, jestli nastoupíš, tak tě taky ve zkušební době můžou odepsat a pak nebudeš mít práci žádnou.

Na druhou stranu záleží na tom, jak velký úbytek peněz bude mít. 30 % dolů je docela dost, ale záleží na tom, jestli je to z 30 tisíc, nebo ze 60 tisíc za měsíc a zda živí jen sebe, nebo někoho dalšího. Pro singl borca to nemusí být překážka, pro fotra od rodiny to může dost výrazně snížit životní standard.

Zákaz přesčasů je dobrým vtipem, taky mi o tom někdo vyprávěl.
Profesionální programy snad nejsou problém, pokud je někdo zaplatí, tak na to jsou podnikoví ajťáci, aby je rozchodili. A nevěřím, že by problémem byla bezpečnost, respektive nechápu, čím by mohlo používání profesionálních programů bezpečnost narušit.

Vlastním PC myslíte stolek v kanceláři s jedním konkrétním počítačem (však to by neměl být problém, existují síťové licence, které jsou na nějaký login) nebo svoje soukromé PC připojené do podnikové sítě (to bych samozřejmě být ajťákem neviděl moc rád, ale taky mi to nepřijde jako neřešitelné). Jak to čtu, vypadá to spíš na to první. To si ale neumim představit, jak to funguje, to máte nějakou hau (open space), kde sdílíte počítače? Nebo je to jen pokus o apríla?

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru