Proč bys měl být nucen být stále vysoce produktivní?
Přece pořád platí, že jak si to zařídíš, takové to máš. Můžeš si zvolit, zda budeš dělat spousty "pracovních" věcí od rána do večera, 7 dní v týdnu - nebo pojedeš lážo-plážo a spokojíš se s menšími penězi, s menším "společenským úspěchem a uznáním". Jestli něco umíš, můžeš zkusit se postavit na vlastní nohy, chodit do práce a poslouchat blbého šéfa přece není nutné. Pak si svůj výkon budeš regulovat sám.
V dnešní době je produktivita stále více ceněným atributem a společenským ideálem
Jo, to ale platí, pokud se dotyčný dívá na jiné a ne na sebe. Pokud chceš, aby pro tebe dělali rychle a efektivně. Na nějakou všeobecnou produktivitu *) a společenský ideál u sebe zvysoka kašlu desítky let. Že mám míň, než nějaký super-vytížený manažer? No a co - na druhé straně mám svůj klid, pohodlnou rutinu a pominu-li nějaké ty termíny (které dodržet musím), jsem naprostým pánem svého času.
----
*) píšu všeobecnou, protože to neplatí absolutně. Když už něco dělám, snažím se to pochopitelně vymyslet tak, aby mě to stálo co nejméně úsilí a času.