Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Je Česká republika totalitní stát?

Pokud jde o místo pobytu vlády, tak se opět mýlíš, česká vláda má výjezdní zasedání. Například důchodovou reformu probírala někde v Jeseníku, takže nikoli v Praze.
A podobně je současná vláda ze všech koutů republiky, konkrétně se 4 ministři narodili v Praze, 3 v Brně a 11 v jiných městech.

Co se týká toho, proč je 66% státu v Praze a 33% v Brně, tak Brno má pouze 30% obyvatel oproti Praze, takže ty poměry vcelku souhlasí. Žádný centralismus v tom není.

ČR je složena ze dvou historických oblastí Čech a Moravy (malé Slezsko beru pro zjednodušené porovnání jako součást Moravy) a rozložení obyvatelstva je přibližně 63% ku 37%. Opět tedy poměry souhlasí.

Co se týká geografie, proč Praha a proč Brno.

Praha je logická, neboť leží ve středu Čech a snad vyjma jihočechů, kteří to mají trochu dál, tak všichni ostatní to mají do Prahy stejně daleko.

Brno ale není středem Moravy, geograficky by měla být státní agenda spíš v Olomouci, která je přibližně přirozeným středem Moravy, takže tam se může zdát, že existuje nějaký brněnský centralismus, nicméně chápu to tak, že když má Brno o 3/4 víc obyvatel než Olomouc, že bylo zvoleno jako centrum z tohoto důvodu.

Každopádně v ČR jako takové zjevně centralismus přítomen není.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat