Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Chat GPT - názor

Koukám na wikipedii, co to je ta AI, a vidím zde, že se nám ten výraz a jeho chápání trochu posunuly:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Um%C4%9Bl%C3%A1_inteligence

Úzká umělá inteligence - Narrow Artificial Intelligence (NAI) - systémy zaměřené na řešení jediné úzce vymezené úlohy. Mezi příklady NAI patří internetoví boti nebo virtuální asistent Apple nazvaný Siri.

Obecná umělá inteligence - Artificial General Intelligence (AGI) - systémy řešící úlohy stejně dobře nebo dokonce lépe než člověk a řeší je bez nutnosti předchozího učení jednotlivých úzce vymezených úloh. AGI spojující „lidské“ flexibilní myšlení a uvažování se super rychlým zpracováním dat by se mohla stát realitou podmíněnou úspěšným vývojem kvantových počítačů.

Takže to co bylo dříve AI je dnes AGI a od toho jsme vzdáleni na světelné roky.
Naopak NAI není problém a není to jen o Apple Siri, ale je to i o ChatGPT nebo-li pokročilém obecném jazykovém modelu. Jako je to bomba, ale rozhodně se to ani omylem nepřibližuje AGI, ale je to zase jen jedna úloha, kterou to zvládá a muselo to dát lidem spoustu práce to vytvořit a právem mají vývojáři náš obdiv, ale podobně obdivujeme i jiné věci. Vývojáři Zaklínače si taky pěkně mákli, vývojáři AMD, kteří vymysleli procesor Ryzen stejně tak, určitě každý najdeme spoustu dalších příkladů, kdy někdo vymyslel něco skvělého. Nakonec i vývojáři Google Translátoru si mákli, ale tam to je ještě pořád potřeba doladit. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat