Třecí síla
Dobrý den, mohl by jste mi prosím někdo pomoci s těmito dvěma příklady? Děkuji.
1)Na nakloněnou rovinu s úhlem sklonu 30° položím těleso (hmotný bod) o hmotnosti 2 kg. Určete s jakým zrychlením se bude na nakloněné rovině těleso pohybovat. Součinitel tření je 0,1. Tíhové zrychlení je 10 m . s -2.
2) Těleso o hmotnosti 50 kg se pohybuje po vodorovné rovině účinkem stálé síly o velikosti 500 N, svírající s vodorovnou rovinou úhel 30°. Určete jeho zrychlení. Tíhové zrychlení je 9,81 m . s -2. A součinitel tření je 0,5.
byste
V učebnici máš řešený příklady, případně je máš v sešitě svým nebo spolužáků. Pokud ses zadrhl v něčem konkrétním, dej vědět.
Tak alespoň napiš, kam ses dostal a v čem potřebuješ popostrčit. Protože nikdo to tady za tebe dělat nebude, přece nechceme, aby generace, co budou těm starším vydělávat na důchod, byly úplně blbý.
Mám v sešitu spoustu vzorců, ale nevím moc, jaký mám použít u toho prvního příkladu. U toho druhého jsem použila vzorec a=Fp/m, nejdřív jsem si tedy vypočítala G a poté Fp a zrychlení mi vyšlo 5 m . s -2.
Přihlaš se na nějakou školu, tam se podobné věci podrobně probírají při vyučování, dokonce tam dostaneš i řadu příkladů na procvičení.
Dobře, děkuji.
https://forum.zive.cz/viewtopic.php?f=922&t=929499&all=1
Omlouvám se, nevšimla jsem si, že je to tu zde napsané. Když jsem do vyhledávače napsala řešení příkladů z fyziky, tak mi vyskočil tento web.