Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Po volbě prezidenta… (2023)

Tak můžeš si různě hrát se slovíčky, ale jde zhruba o tohle:

- NATO si s Ukrajinou začne vážně povídat, jestli výhledově NATO chce Ukrajinu přijmout a jestli výhledově chce Ukrajina do NATO (různé žblepty politiků pro tisk (navíc ve znění prezentovaném tiskem) nemusejí být zassazené do reálného ekonomického rámce).
- pokud se shodnou (asi ano), že o to obě strany stojí, tak se začnou taky bavit o tom, za jakou cenu (například že Ukrajina nebude válčit (čili to bude muset počkat než vykopou rusáky zpátky), Ukrajina bude muset toho ještě dost udělat s korupcí a byrokracií, NATO bude muset dodat nějaká školení a zařízení pro ně, Ukrajina bude muset vyčlenit XYZ% HDP na vybavení pro dosažení NATO standardů, Ukrajina bude muset harmonizovat některé zákony, NATO třeba uzná ukrajincům technické vzdělání na východních školách (případně kterých a dokdy), atd. atd. atd.) a jestli jim to i tak za to stojí
- pokud se shodnou, že ano, tak jaké kroky je potřeba jmenovitě udělat a co je jmenovitě potřeba splnit, aby to přistoupení mohlo proběhnout
- což je teda nějakého jednání a nějaké práce a nějakého času a pořád je to jen klepání hubama a práce žádná - to klidně může probíhat už teď a o nic nejde (teda jde o to, že se dohodnou a zloprcek ostrouhá a nikdo ho do toho nenechá kecat, ale víš jak to myslím)
- no a až tohle všechno tak nějak proběhne všemi procesy a institucemi a kdovíčím dalším, tak tu budou táákhle dlouhé seznamy a ty se budou postupně odškrtávat
- a až budou odškrtané všechna potřebná políčka (jako vykopání okupantů ze země, zajištění pořádku na území, úprava zákonů, letiště se správným vybavením, co já vím co ještě dalšího), tak nastane jeden takový krásný den, kdy si řeknou - tak, potřebné kroky byly provedeny, překážky odstraněny, nic nestojí v cestě, takže tedy: Ukrajino, vstupuješ do NATO? NATO, přijímáš Ukrajinu do své organizace?

No a pak, pokud si teda opravdu řeknou své ANO, tak bude Ukrajina přijatá. Jenže k tomu je od současné fáze povídání ještě daleko.
A pak tu budou ty fáze, kdy se budou odškrtávat ty fajfky.
Jenže tohle jde dělat buď pomalu a každý krok odsouvat co se dá, až budou naprosto úplně splněny naprosto všechny kroky před ním.
Nebo se to dá udělat i zrychleně, kdy se například sestaví (a předají) nějaké odškrtávací plánu už dřív, s tím, že možná nejsou ještě definitivní ani závazné, ale neuškodí udělat něco tímhle směrem a pak to vylepšit podle toho, co ještě vyplyne.

A Ukrajina třeba může začít něco dělat s korupčníkama už teď, zatímco pořád ještě přeměňuje okupanty na hnojivo. Jasně, že ji teď nejde přijmout, ale proč by nemohla už teď dělat něco s korupčníkama?
Nebo zařadit vyšším šaržím do výcviku i angličtinu a až ta válka skončí, tak už můžou klidně umět anglicky dost na to, aby mohli komunikovat na potřebné úrovni.
A čemu (kromě zloprckova sebevědomí) by vadilo, kdyby už teď Ukrajinci věděli jak dobře musí umět angličtinu generál a jak dobře třeba plukovník? A mezitím i silně pořešili korupci. A naplánovali úpravu silnic na nové normy (a začali na ně přecházet). A ... A ... A ...

A i když budou všichni umět anglicky adekvátně, tak to ještě neznamená, že musí být Ukrajina přijatá do NATO. Ale na druhou stranu to může to přijetí dost urychlit oproti stavu, kdy by se až po ukončení války s překvapením zjistilo, že pro přijetí musí umět anglicky i plukovníci (a to by se ukázalo teprve až by se zjistitlo, že tak korupce je problém a že se s ní musí něco udělat a pak se zjišťovalo co všechno s tou korupcí jako a pak se čekalo, dokud se to s tou korupcí plně nevyřeší. ... A studánka dá slepičce vodičku za šáteček ... )

------

Jinými slovy rozhovory o vstupu jsou něco dost silně jiného, než vstup samotný.

Dokud jsou ve válce, vstup není možný, rozhovory o něm ovšem pochopitelně možné jsou.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat