Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Po volbě prezidenta… (2023)

Ono se dost těžko věří i té prezenční volbě, ale tam jsou alespoň určité fyzické zábrany a neni tak jednoduché ty volby zfalšovat (i když se bráním uvěřit minulému výsledku, kdy Zeman porazil Drahoše). Lístky se snad nějakou dobu uchovávají, takže by ani pozdější přezkoumání nemělo být problém (v nějakých volbách třeba nezapočítali preferenční hlasy kandidátů na rubu volebního lístku).
A teď bude otázka, jak bude zajištěná anonymita (volby jsou stále tajné) a zároveň autentizace (že hlas opravdu poslal ten člověk). To se u počítačové volby bude zaišťovat těžko a ještě sožitějc, má-li to být důveryhodné. Nyní, pokud by někdo chtěl mít pod kontrolou, kdo pro koho hlasoval, bude to mít složité, napadá mě třeba opatřit úřední obálky neviditelným číslováním a číslovat si přicházející lidi. Ale při korespondenční volbě ať už poštou nebo přes internet přece bude identita voliče prozrazená. A těžko bude někdo věřit, že se to nikam neukládá a nezpracovává. Navíc opravdu tady neni jistota, že na druhém konci je ten daný člověk. Případně i kdyby tím někoho pověřil, kde je jistota, že vykoná jeho vůli správně (u mnoha věcí nabádají přímo úřady, že přece máte vnoučata, a podobně, já jsem se vždy do takové špíny odmítal zapojit (hlásit se jako někdo jiný), ať se úřady snaží). Takto volební komise každého ověří, že je tím, za koho se vydává, ale kdo tohle ověří u distanční volby, takže nějaké falešné hlasy příliš nepřichází do úvahy. Ostatně to je myslím i důvod, proč distanční volba několikrát neprošla.
Ten jeden den je blbost, ale nejsou to právě blbosti, které tak hladce prochází, čím větší blbost, tím větší je pravděpodobnost, že to bude schválené. A po několika letech se z toho stane standard a nepřijde nám to nijak divné.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat