Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs svět

Takže jinými slovy je válka ekonomicky výhodná pro Čínu, Indii, USA, Saudskou Arabii, prostě pro všechny konkurenty i odběratele Ruska.

Nevýhodná a tratí na tom jen Evropa a samotné Rusko, protože protože Evropa má energie rázem dražší a Rusko ztratilo významného obchodního partnera.

Nicméně je to otázka. Pro Evropu (EU) je ta válka také výhodná, protože navzdory předpokladům o přerušení greendealu ho spíše urychluje. Pro Rusko je stejně zelená Evropa jako partner do budoucna k ničemu, takže ta rychlá přeorientace na nové trhy vlastně taky nevýhodnou být nemusí, ale krátkodobě to jistě problém je.

Prostě je třeba zatím vidět ten ekonomický přínos pro mnohé země zcela zásadní, ale i ten přínos zelené EU, který je pro ni samotnou zásadnější než ekonomika.

Navíc pro autoritářské státy typu Rusko a Číny je ta urychlená změna EU na další autoritářský jednoznačně čitelný superstát také značným přínosem.

Z globálního hlediska tahle válka nemá poražených, výhody jasně převažují.

Z lidského hlediska je to na hovno pro všechny, pro Rusy i pro Ukrajince, kteří tam bojují, pro Evropany a nakonec částečně i Američany, kteří přišli o svobodu a ekonomickou prosperitu, pro Číňany, kde nastal obrat k represivnímu režimu, prostě v zájmu obyčejných lidí to není nikde, elity si naopak libují, jak náramně se to povedlo.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat