Předmět Autor Datum
Ake zneuzitie? Uplatnia si to, co maju v podmienkach, oni si vedia velmi lahko zistit, kde sa tvoj m… nový
Michal2 09.10.2022 00:26
Michal2
Proste budu 5 mesicu na roamingu. Procetl jsem si par VOP, kazdy se k tomu stavi jinak, mne ale zaji… nový
Ferkoperko 09.10.2022 09:20
Ferkoperko
Budes v zahranici 5 mesicu v kuse nebo se obcas vratis do CR? Pokud se aspon jednou za 2-3 mesice vr… nový
merlouska 09.10.2022 04:14
merlouska
Jj v kuse nový
Ferkoperko 09.10.2022 09:18
Ferkoperko
Obávám se, že z toho mála lidí, kteří dlouhodobě využívají roaming EU, sem bude přispívat jen málokd… nový
RedMaX 09.10.2022 10:27
RedMaX
Netusim co je to zneuziti roamingu. Mas snad nejakou smlouvu a podle te se to ridi, pokud nevis, zaj… nový
Dwane Dibbley 09.10.2022 11:07
Dwane Dibbley
Nemusí to být definováno ve smlouvě s operátorem. Tam třeba bude jen větička, že smlouva se řídí obe… nový
RedMaX 09.10.2022 12:14
RedMaX
Okej, tak se uvidi. Primarne mam Vodafone, tam by se to dalo vykryt jejich wifi volani nebo jak tomu… poslední
Ferkoperko 11.10.2022 17:17
Ferkoperko

Budes v zahranici 5 mesicu v kuse nebo se obcas vratis do CR? Pokud se aspon jednou za 2-3 mesice vratis do domovske site, tak by to imho nemusel byt problem, ale nevim, jake jsou podminky aktualne.

Ja takhle fungovala s roamingem v zahranici asi rok a trictvrte, ale vetsinou jsem tak jednou za mesic jela na par dni domu. Kazdopadne to zadny problem nebyl, vsechno fungovalo a operator si nestezoval.

Obávám se, že z toho mála lidí, kteří dlouhodobě využívají roaming EU, sem bude přispívat jen málokdo, jestli vůbec někdo. Praktické zkušenosti se obávám, že tu moc nenačerpáš.

Můžeme si ale aspoň říci, jak to bude obecně dle evropských pravidel pro telekomunikaci a ty jsou pro všechny stejné.

Prvně, aby operátor s tebou zahájil správní řízení o zneužívání roamingu, musí uběhnout alespoň 4 měsíce, ve kterých čerpáš telekomunikační služby více v zahraničí než-li doma. Po té tě operátor vyzve, abys do 14 dnů zjednal nápravu a pokud to neuděláš, může ti od momentu, kdy tě k nápravě vyzval začít účtovat roamingové příplatky.

Soukromě si myslím, že to, jestli tě operátor vyzve okamžitě po uplynutí 4 měsíců od doby tvého odjezdu do zahraničí a zahájení využívání EU roamingu, bude záležet především na tom, jak moc budeš tu službu využívat. Pokud zavoláš někam jednou týdně, pravděpodobně to nebude řešit okamžitě, pokud budeš na drátě celé dny, asi to začne řešit okamžitě po uplynutí stanovené doby.

Nemusí to být definováno ve smlouvě s operátorem. Tam třeba bude jen větička, že smlouva se řídí obecným předpisem telekomunikačního úřadu a možná ani to není potřeba ve smlouvě mít, nejsem právník.

Právě telekomunikační úřad na to v předpisech pamatuje, předpokládám, že to bude stanoveno v nějaké vyhlášce. Abys dostal české telefonní číslo, máš prokázat, že se nějak na území ČR vyskytuješ: občanka, adresa, potvrzení o studiu, pracovní povolení, tím, že si fyzicky jdeš SIMku na pobočku koupit apod. Zneužití roamingu je, že se tu ve skutečnosti převážně nevyskytuješ a žiješ jinde a měl bys mít telefonní číslo toho území, kde žiješ. Dokonce máš pro EU roaming specifikovanou i dobu od prvního přihlášení k síti v roamingu: 4 měsíce, během kterých bys měl mít většinu služby poskytovanou doma nebo v různých roamingových oblastech. Pokud nemáš, může operátor pojmout podezření o zneužívání roamingu.

Příslušné paragrafy si dohledej sám.

Okej, tak se uvidi. Primarne mam Vodafone, tam by se to dalo vykryt jejich wifi volani nebo jak tomu rikaji, to jsem vyuzival mimo EU a v pohode.

Ted chci ale CZ cislo bezne vyuzivat jako v CR, tj. do 10ti GB dat a volani, plus minus 100 minut mesicne.

Dam pak vedet, jak to dopadlo.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru