Pokus o převrat v Číně?
Na několika webech, diskuzích a příspěvcích na Twittru to vypadá, že se aktuálně (24. 9. 2022) něco děje. Možná jde o převrat, možná o něco jinýho.
Zatím jsem našel jen tohle: Chinese President Xi Jinping Under House Arrest? Reports Suggest Hostile PLA Takeover (ještě jsem to nečetl, rovnou to vkládám sem).
Neví někdo něco bližšího?
Táta posbíral na webu nějaké střípky o současné Číně, říkal z toho, co různě našel toto:
-současný prezident Si Ťin-pching využívá covid-19 jako způsob boje se svými oponenty.
-centrum odporu se v minulém roce soustředilo v Šanghaji, proto její uzavření.
-odpor vůči současnému prezidentovi stále sílí především z ekonomických důvodů, americké sankce mnoho nadšení v Číně nevyvolaly.
- 16. října začíná sjezd Komunistické strany Číny a napětí mezi oběma frakcema, které se v posledních letech vytvořily je na maximu, nikdo navíc neví, jak moc bude snaha současné administrativy kritiky odstavit a nepustit je ke slovu.
Sjezd Komunistické strany Číny se koná v klíčovém období pro národ
V Číně roste nespokojenost. Strana se ale cítí být dost silná na to, aby krizí prošla
Takze ako som predpokladal sucasny prezident bol potvrdeny vo vedeni strany a ziaden prevrat sa nekonal.
Bulvar tentoraz kecal.
Jo, z dnešního pohledu to tak opravdu vypadá; měls pravdu a já se mýlil. Stává se.
Bulvár napsal info, které dostal. A dostal ho od čínské opozice, která prohrála a prezident vyhrál. Myslim, že nejen pro Čínu je to škoda.
Rozhovor s Markem Španělem z Bohemia Interactive
Je to v rámci herního pořadu a hoďte si to na 1:59:45.
Mluví tam v pár větách o změně politické situace v Číně v návaznosti na PC hry, ale vlastně dokonale popisuje tu proměnu tamnější společnosti za vlády Si Ťin-pchinga.