Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Mená

Zdravím všetkých debaťákov,

napadla mi téma týkajúca sa krstných mien. Aké mená sa vám páčia, nepáčia, ako ste vyberali meno pre deti (ak máte), ako ste spokojný so svojím a podobne. Samozrejme, zverejnenie vlastného krstného mena nie je podmienkou na zapojenie sa. :-)

O svojom krstnom mene prezradím len toľko, že na Slovensku (a asi aj v Česku) patrí medzi najbežnejšie. Pokiaľ viem, išlo o mamin výber (otec súhlasil) a som s ním spokojný. Celkovo som skôr priaznivcom tuzemských mien, respektíve takých, ktoré sa v našich končinách aspoň ako-tak etablovali.

O menách, ktoré sa mi páčia, asi napíšem inokedy, keď budem mať viac času.

Tie, ktoré sa mi nepáčia, možno rozdeliť na dve skupiny (asi ako u každého normálneho človeka) - tie, ktoré sa mi nepáčia, lebo mi neznejú príliš pekne, a tie, ktoré sa mi spájajú s konkrétnym nositeľom, voči ktorému mám silnú averziu. Napríklad by som nestrpel, ak by sa môj syn mal volať Peter. Poznám síce veľa nositeľov tohto mena, s mnohými Petrami aj dobre vychádzam, ale potom je tu jeden Peter, ktorý sa mi v živote spája iba s veľmi negatívnymi vecami. Zhodou okolností mi toto meno ani neznie najlepšie "na ucho" (bez predsudkov). Spomedzi ženských mien je takýmto "nepriechodným" menom pre mňa Elena.

Ďalšia vec, ktorá môže byť zaujímavá - čo si myslíte o pomenúvaní dieťaťa po rodičovi alebo starom rodičovi? Po rodičovi je to podľa mňa nepraktické (watch) a divné po starom rodičovi sa mi to už tak nejaví. Napríklad si viem predstaviť, že by som dcéru pomenoval po svojej mame.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat