Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem 2 rozporuplne rozhodnutia Najvyssieho sudu v USA

obrana proti noži se dá naučit/nacvičit

Svého času jsem cvičil ninjutsu, jako jednu z věcí jsme tam měli i gumové "Rambo" nože (čti ekvivalent většího noře kuchyňského). Po první lekci (teda spíš před jejím koncem) jsme po základní instruktáži (takhle se to drží, tohle je "ostří", takhle se dělá útok špičkou, takhle řez, zopakujte 20x, takhle se chytne a podřízne protivník zezadu - cvičte ve dvojicích) měli jako zpestření chvilku "volného boje" vždycky jeden žák proti jednomu z učitelů. Oba černé kimona a "ostří" nože nakřídované.
V každé dvojici to dopadlo podobně, po kratičké chvilce oba "dořezaný" jak cedník, drobné rozdíly byly v tom kdo byl "dořezaný" víc. U mě to byl učitel, u některých cvičenců to byli ti cvičenci, ale nebyl tam ani jeden případ, že by jeden z té dvojice schytal jenom pár šrámů - pokaždé jich bylo dost a řada "život ohrožujících"-

Na druhou stranu jsem se účastnil řady soubojů meči, kordy, rapíry, tyčema, ... a ještě víc jich viděl. Nebylo vyjímkou, když nějaký bojující zůstal po celý den "nezraněn", protože dlouhou zbraní se dá dlouhá krýt rozumně.

U krátkých je to moc nablízko a často jdou zvládnou údery (teda řezy a body) pod reakční dobou.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat