Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 6

K ym vybuchom plynovodov, male zamyslenie kto to mohol urobit
1. USA - maju na to prostriedky, ale co by tym ziskali? Viac plynu k nam dovazat aj tak nemozu a navyse z Ruska uz cez tieto rury ziaden plyn netiekol. USA na to nemali proste dovod. Aha ak niekto povie, ze USA sa vyhrazali znicenim NS2 uz davno predtym tak nie...USA hrozili sankciami a stavali sa proti NS2 zo strategickych dovodov, ale NIKDY nehrozili, ze znicia NS2 silou. Navyse USA brojili len proti NS2, nie NS1.
2. Polsko - pochybujem, zeby to boli technicky schopny spravit, ale keby aj velmi by tym riskovali. Navyse ich lajna z Norska ide na plnu kapacitu (10 bcm) a nedokaze vykryt/konkurovvat obom NS. Poliaci na to nemali dovod.
3. Antiruska frakcia v EU. Dajme tomu, ze sa nejake staty v ramci EU v spolupraci s GB a USA rozhodli, ze tie plynovody zlikviduju. Preco by to robili? Vojna sa raz skonci a plyn bude treba stale a oprava (ak je vobec mozna) bude stat vela milionov. Navyse EU plyn potrebuje teraz a fakt, ze cez NS netecu objednane mnozstva im nevyhovuje. Nedava logiku, aby si to vyhodila do vzduchu(v tomto pripade do vody) samotna EU, pretoze by si tym uskodila.
4. Ukrajina. UA by mala pekny dovod, aby to spravila, ale nemaju na to technicky a keby sa to prevalilo pridu o vsetkych spojencov, takze to mozme vylucit.
5. Rusko.

No a zrazu nam tu zostalo len Rusko a zacina to trosku davat zmysel. Rusi odpojili oba NS a rozhodli sa, ze ziaden plyn tadial nepotecie. Vdaka hroziacim sankciam za nedodane objednaneho mnozstva boli vyhovorky na turbiny neudrzatelne a fakt, ze NSka su nepouzitelne im vyhovuje.
Oni plyn do EU dodavat nechcu, chcu, aby sme tu mali hospodarske problemy a prestali podporovat UA lebo tam prehravaju a vedia ,ze prehraju ak to takto bude pokracovat dalej.
Putin je zufaly, vidiet to na jeho poslednych krokoch. Povolavanie vsetkeho mozneho do armady, oficialne verbovanie vo vazeniach, posielanie muzealnej techniky na front, usmudlane referenda a nakoniec vyhrazanie sa jadrovymi zbranami.
Nie su toto znaky zufalstva? Ano viem si predstavit, ze vevecko raz vecer dostal hystericky zachvat a prikazal znicit NSka s tym, ze uz NIKDY nic Europe neposle. Jak male decko, ked sa nastve. Ale zufaly clovek robi zufale kroky.
Je len otazka casu kedy zastavi plyn uplne cez pozemne vetvy, pretoze si mysli, ze prideme s prosikom. Lenze my si plyn vieme doviezt aj od ineho dodavatela, sice menej a drahsie, ale vieme...ale jemu klesnu prijmy o 80% a ziadna Cina a India ho nezachrani. Inymi slovami Eu je menej zavisla na ruskom plyne ako Rusko na EU co sa tyka penazi.
Navyse je tu jasny odkaz...ten kto znicil NS1 a NS2 vie zautocit aj ine plynovody, napriklad na ten novy PL. Ale v hre su aj podmorske kable, cize komunikacna logistika a kto by tak asi bol schopny taketo nieco znicit? Ano spravne je to prave Rusko, ktore tymto poslalo jasny odkaz, ze hrame o vsetko a sme ochotni pouzit uplne vsetky prostriedky.
Okrem jadrovych zbrani ma Putin aj ine moznosti ako pekne zatopit celej EU.

Tak, co ktory z pachatelov je najviac podozrivy? Za mna dava zmysel len 5, cize Rusko.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat