Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 6

Už som pochopil tvojej myšlienke, len si ukrajinský nacionalizmus nespájam zrovna s týmto prípadom. Toto bol priamo prípad popravy kolaboranta s nepriateľským štátom, zradcu.
Keby sa to stalo pred vojnou, tak by som súhlasil, že je to teroristický útok spätý s ukrajinským nacionalizmom. Nepopieram, že Ukrajinci to pred vojnou s nacionalizmom preháňali (a Putinovi tak dali zámienku na specoperáciu), viz odstránenie ruského jazyka z oficiálneho styku, hoci pre 60-80% Ukrajincov to bol materinský jazyk, vo východnej Ukrajine človek ukrajinčinu ani nezačul. Aj tí, čo po 2014 udávali, že ich materčina je ukrajinčina a nie ruština, väčšinou hovorili suržikom, teda zmiešaninou.
Neviem ale úplne do akej miery je pravda, že by Kyjev aktívne prenasledoval ruskojazyčných Ukrajincov, alebo Ukrajincov nesúhlasiacich s politikou Kyjevu. Máš o tom nejaké informácie? Ja teda mám aj konkrétne príklady. Mám kamaráta z Donecka, žije už dlhšie na Slovensku, jeho rodičia žili až do vojny pokojným životom na východnej Ukrajine, boli docela proruskí, v telke im bežala ruská štátna televízia 24/7, ukrajinsky necekli ani slovo. Napriek tomu sa ich žiadny ukrajinský nacista nepokúšal obesiť, proruská bublina im praskla až keď im Rusi rozjebali barák a oni sa museli presťahovať do centrálnej Ukrajiny k tým zlým nacistom...
Btw, primeraná dávka nacionalizmu neni nič zlé, ja by som nacionalizmus nevidel ako čisto negatívny jav. Keď ide o zachovanie vlastnej identity, tak troška toho nacionalizmu treba...

Čo sa týka osudu proruských kolaborantov, keby sa zrazu Putinove vojská stiahli, tak tí by to mali spočítané, to máš pravdu. Rovnako ako to mali spočítané sudetskí Nemci, hoci z veľkej časti fakt šlo iba o civilistov, ani nie tak úplne o kolaborantov. Od potomkov sudetských Nemcov, ale napr. aj slovenských z okolia Hornej Nitry a Bánskej Štiavnice mám tiež pár známych, nič pekné... Hold vojna. Medzi Ukrajincami a Rusmi to tak skoro nebude dobré.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat