Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 6

Kazdopadne Ukrajina si za napadeni Ruskem muze predevsim sama. Ukrajina se k vyznamne pocetne ruske mensine chovala tak, ze Rusku moc nezbyvaly moznosti a rozhodlo se jit sve lidi ochranit. To je fakt.
My se muzeme pouze zamyslet nad tim, proc se to stalo a zda nemela na vyber ani Ukrajina. To je samozrejme otazka, nicmene ti Rusaci na te Ukrajine zili odjkaziva, nejednalo se o uprchliky. Ukrajina je totiz umely stat, na jehoz uzemi nikdy nezili pouze Ukrajinci.

Ono ale na Ukrajine nebola žiadna ruská menšina. Nebola to národnostná otázka, Putin si národnostné škrenice vymyslel. Na Ukrajine rozprávali všetci po rusky, ukrajinsky len na západe v okolí mesta Lwów (pôvodne poľské mesto btw) a v nejakých dedinách. Najbežnejšie sa rozprávalo suržikom, čo je zmiešanina ukrajinštiny a ruštiny, niečo jak záhorácka slovenčina alebo valašsko-slovácka čeština. Školy boli aj ukrajinské aj ruské. Lingva Franca však v celej Ukrajina bola ruština, nie ukrajinčina. Každý Ukrajinec aspoň pasívne rozumel ruštine, ale nie každý Ukrajinec rozumel ukrajinčine.

Ukrajinčina zažila svoje obrodenie po Majdane, keď sa Ukrajina nastavila na prozápadný kurz a "troška" si pošramotila vzťahy s Ruskom. V tej chvíli sa začalo aj v parlamente rozprávať po ukrajinsky (predtým len po rusky), zrušili sa ruské školy a úradným jazykom sa stala ruština. Takáto cesta je možno legitímna, koniec koncov takýmto "násilným" obnovením jazyka sa už v minulosti na nemecky hovoriacom území znovuzrodila čeština a dnes je to plnohodnotný jazyk. Čo môže byť ale trošku prúser, že sa vyradí hlavný jazyk z oficiálneho styku (ruština) a všade sa pretláča menšinový jazyk (ukrajinčina). Také niečo ako nahradiť jeden jazyk iným by šlo postupne, nie hneď, nacionálne zmýšľajúci Ukrajinci boli príliš zúfalí, aby sa odlíšili od Rusov. Prirodzene s tým veľká skupina obyvateľstva nesúhlasila, teda ľudia z východnej Ukrajiny, ktorí o ukrajinčine predtým takmer ani nepočuli a naďalej zostávali pri ruštine - tých teraz nazývaš ruská menšina. V skutočnosti to ale nie je žiadna etnická menšina, skôr je to politická menšina, protestujúca proti politike Kyjevu. Nebola to teda situácia ako Slováci vs Maďari, s dvomi odlišnými kultúrami a navzájom absolútne nezrozumiteľnými jazykmi.

Z tejto "ruskej" menšiny sa našli samozrejme aj takí, ktorí si priali pripojiť sa k Ruskej federácii. To boli tí takzvaní ruskí separatisti. Zďaleka sa však nechceli pripojiť k RF všetci rusky hovoriaci Ukrajinci, ako si to predstavuje Voloďa, inak by predsa migrovali tam a nejebali by sa všetci na Západ. Mladých ľudí na východnej Ukrajine takmer niet, hádajte kde všetci sú? V Rusku určite nie, rozliezli sa po západnej Európe.

Takže čo spravil kto zle?

Ukrajinci - s národným obrodením a bezhlavým prozápadným smerovaním príliš tlačili na pílu, to sa Veľkému Voloďovi samozrejme nemohlo ľúbiť, hlavne keď Ukrajinci sú prakticky to isté čo Rusi, to nemôžu poprieť aj keby neviem ako chceli. Ukrajinci sa tieto škrenice s proruským obyvateľstvom nijak extra nesnažili zmierniť, ešte viac tlačili na pílu. Od Zelenskeho si veľa sľubovali, bohužiaľ, žiadnu podstatnú zmenu nepriniesol. Neukázal sa ako silný líder až do momentu, keď už bolo neskoro. Niekto by ešte argumentoval, že snahy Ukrajiny dostať sa do NATO bolo porušenie dohôd a provokácia Ruska. Vzhľadom na agresívnu povahu RF im zrovna toto ale neberiem za zlé.

Rusi - Putin sa nemohol zmieriť s tým, že bývalý ruský satelit si zvolil prozápadné smerovanie. Je to imperialista a fašista, ktorý nerešpektuje slobodu jednotlivca a právo na sebaurčenie ostatných národov. Škrenice, ktoré neboli v žiadnom prípade také dramatické, neskutočne nafúkol aby si z toho vytvoril zámienku na útok. Ukrajine odoprel právo na existenciu a plošne vyhlásil všetkých obyvateľov Ukrajiny (okrem tých akože proruských) za nacistov, čo je nezmysel.

Čo sa týka otázky, či Ukrajine pomáhať alebo nepomáhať, tak som jednoznačne za to, aby sa jej pomáhalo. Nechcel by som mať za suseda RF a okrem toho politika appeasmentu dáva veľmi zlý precedens. Putin v imperialistickom opojení neporaziteľnosti by sa s Ukrajinou nemusel uspokojiť a mohol by zaútočiť na Lotyšsko či Estónsko, tam je predsa tiež celá kopa utlačovaných Rusov a Pobaltie odjakživa patrilo Ruskému Impériu! (nie je to pravda) Okrem toho by sa po príklade Ruska aj Čína mohla pekne odviazať...

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat