Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemZamknuto Ekonomika v roku 2022

Napadlo ma ako malo ludi trapi to, co pride a riesia to, co by mohlo prist.
Absolutne nezmyselne je teraz riesit vakciny a ich pripadne vedlajsie ucinky, ktore tak ci tak uz dodatocne nepridu.
Naopak dolezite je, co nas caka v tomto roku.
Pravdepodobny scenar je, ze vojna na Ukrajine zamrzne tento rok, co s ekonomickym embargom Ruska sposobi obrovsky narast cien hlavne potravin, pretoze tie ovplyvni nielen rastuca cena paliv, ale aj ich nedostatok...Rusko s Ukrajinou boli velkym vyvozcom potravin smerom do EU.
Cena energii dalej porastie, co sposobi vyrazne nizsiu konkurencieschopnost europskych ekonomik a kedze CR aj SR je priveskom Nemecka a obe republiky maju proexportny ladeny priemyslel postihne to primarne prave nas.
Do toho mantava Cina bojujuca s Covidom lockdownami a neschopna Covid porazit (co sa defacto neda) sposobi dalsie narusenie dodavok tovarov do EU.
Najlepsie na tom je, ze si to ludia zatail neuvedomuju, pretoze akonomika reaguje na vonkajsie podnety s urcitym oneskorenim, takze hoci sa uz zdrazovalo zdaleka nie je koniec.Tento rok ocakavam este minimalne 2-3 vlny zdrazovania a na konci roku sa mozno dockame, co sme este nezazili....zazijeme pridelovy system istych nedostatkovych komodit.
Moze to byt benzin, nafta, plyn, ci nejaka zakladna potravina. Bude to proste preto, ze tie komodity nebudu v dostatocnom mnozstve a hoci budu stat vyrazne viac ako dnes stat si nebude moct dovolit pustit ich na volny trh len tak lebo by riskoval, ze sa k urcitej skupine ludi proste nedostanu.
Co bude v roku 2023 netusim, ale nic dobre nas necaka...ono keby sa konflikt na Ukrajine ukoncil aj hned teraz a Cina prestala saskovat lockdownami a zacala by premorovat postupne populaciu aj tak uz ten vypadok nedobehneme a zdrazovaniu sa nevyhneme.
A navyse obe veci su nerealne, Rusaci este stale vedia dotovat vojnu z prijmov z exportu a Cinania na premorovanie nepristupia, pretoze ich prestarnuta populacia by mala vysoku umrtnost...a to by mohol byt koniec tamojsej vlady.
Takze sa pripravte na hypoteky za akciovych 9.99%, ktore si nikto nebude moct dovolit, tym padom sa prepadne cely trh nehnutelnostami, stavebnici zacnu krachovat, nezamestnanost bude 10-15%, do toho nas bude vlada obmedzovat lebo nebude dostatok roznych komodit, do toho Cina s jej pomylenou ideologiou a do toho este na jesen nejaka subvarianta Omirkonu ako ceresnicka na torte...aby sme nezabudli, ze Covid stale zije samozrejme.
A toto nie s veci, co sa mozno stanu, toto su udalosti, ktore nas velmi pravdepodobne cakaju.
Pavle este stale sa ti zda dolezite riesit potencionalnu nebezpecnost vakcin a o tom, co nam vlada zamlcala o nich?

P.S. Dufam, ze za tie roky som sa tu zapisal, ze nemam moc rad konspiracie, predcasne vyvolavanie paniky a rozne uvahy mimo temu, ale to co som vymenoval hore vyssie povazujem za realnu a takmer istu hrozbu.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moody zhoršila ČR hodnocení. Ale je zajímavé, že za to nemůže ani Fiala, ani Babiš, ale může za to R…
Jan Fiala 09.08.2022 11:40
Jan Fiala
Kdo nechal zprivatizovat strategický průmysl, energie, vodu? No, a pokud by tyhle záležitosti byly…
Pavel 09.08.2022 11:48
Pavel
Ano, protože stát by měl nastroj, jak treba stanovit max. cenu elektřiny misto toho, aby CEZu rostly…
Jan Fiala 09.08.2022 12:08
Jan Fiala
Během socialismu, řekněme 40 let se vším hospodařil stát. Nebyla to éra rozkvětu, spousta věcí se vy…
Pavel 09.08.2022 12:37
Pavel
ČEZ stale vlastni v podstatě stat (70%) a jde mu to docela dobře. Nebo si myslíš, že za tím úspěšným…
Jan Fiala 09.08.2022 12:41
Jan Fiala
ČEZ je akciovku v prostředí tržní ekonomiky; má schopný zaměstnance ve vysokých pozicích, jsou motiv… nový
Pavel 09.08.2022 13:14
Pavel
Mě nejde o to, abychom byli jako za socialismu. Klidně at jsou to akciovky se 100% podilem statu. Al… nový
Jan Fiala 09.08.2022 14:17
Jan Fiala
Další komplikace s dodávkou ropy: Reuters: Rusko vypnulo ropovod Družba. Dodává i do Česka Rusko od… nový
Pavel 09.08.2022 13:24
Pavel
Tady je to popsane lip https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3521043-jizni-vetvi-druzby-netece-ropa-ty… nový
Jan Fiala 09.08.2022 14:29
Jan Fiala
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/slovnaft-ukrajincum-zaplatil-tranzitni-poplatky-ocekava-obno… nový
Jan Fiala 10.08.2022 12:04
Jan Fiala
A preco za tym vidis Zelenskeho? Povazujes ho za nejakeho poloboha, co rozhoduje na Ukrajine o vsetk… nový
fleg 10.08.2022 12:33
fleg
Zrovna tak jako Fiala jako premier odpovida za vladu u nas, tak Zelinsky odpovida za vladu na Ukraji… nový
Jan Fiala 10.08.2022 13:33
Jan Fiala
Vidis a nas najsaministr Suldo dnes povedal, ze to nebola chyba ani Ukrajiny ani Ruska a ze to zblbl… nový
fleg 10.08.2022 17:54
fleg
Vidíš a já někde četl, že poplatek vratila UA, protože nový balík sankcí EU, přijatý pod vedením zou… poslední
Jan Fiala 10.08.2022 18:38
Jan Fiala

Moody zhoršila ČR hodnocení. Ale je zajímavé, že za to nemůže ani Fiala, ani Babiš, ale může za to Rusko.

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3520968-zhorseni-vyhledu-pro-cesko-prislo-kvuli-plynu-a-zadluzovani-soucasna-vlada-za-nej

Sice oceňuji, že to paní ekonomka nehodila na Babise (jak je v posledni době zvykem), ale svalovat celou vinu jen na Rusko? Kdo nechal zprivatizovat strategický průmysl, energie, vodu?

Ano, protože stát by měl nastroj, jak treba stanovit max. cenu elektřiny misto toho, aby CEZu rostly zisky. Vláda by se nemohla vymlouvat na minoritní akcionáře, přestože to jinde šlo i s majoritnimi akcionáři. Měl bys tu jednu distribuční společnost a nebyl by prostor pro energetické šmejdy.
Jak to vypadá teď? Zoufalci budou prodejcům energií dotovat ceny (z našich peněz) a zadluzovat o to víc nás všechny. A přitom klidně ČEZu půjčí i při jeho ziscich 74mld. A to nemluvim o tom, ze ti zoufalci se na "úsporném tarifu" ještě ani nedomluvili, natož aby byli schopní jej komunikovat se sprostým lidem. Nechápu sněmovnu, která jim tarif schválila, bez toho, ze by znala parametry.

Během socialismu, řekněme 40 let se vším hospodařil stát. Nebyla to éra rozkvětu, spousta věcí se vybudovala, to ano, spousta věcí chátrala, vznikl obří vnitřní dluh. Ve fabrikách některý mašiny starý 50 let, v některých případech žádná inovace.

Proč by dnešní stát - po roce 89 - měl být úspěšnější v řízení podniků než ten předrevoluční? Jak by vypadala údržba vodovodní sítě, přenosové soustavy, atd.?

Prosím o argument, proč by tento stát hospodařil líp než ten předchozí, děkuji.

ČEZ je akciovku v prostředí tržní ekonomiky; má schopný zaměstnance ve vysokých pozicích, jsou motivování finančně a nejsou to zrovna tabulkový platy. Když se daří firmě, daří se i jim.

Jak to vypadalo za socialismu? Nikdo za nic nenesl odpovědnost, heslem dne bylo "nejsou lidi"; nebyly výrobky, náhradní díly, řemeslníci, atd. Tabulkový platy a žádná motivace k čemukoli smysluplnýmu.

Já prostě z principu nevěřím v úspěch socialistické ekonomiky, tam ceny neodráží realitu, není přirozená tendence k úsporám, šetrnosti, inovacím, vývoji, pokroku. Neznám žádnou společnost, žádnej region či stát, kde by hospodaření státu dávalo smysl a přineslo ekonomickou prosperitu. Ta přišla vždy, když se dala volnost lidem podnikat, riskovat, snít, ...

Tady je to popsane lip

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3521043-jizni-vetvi-druzby-netece-ropa-tyka-se-i-ceska

Poplatky za transfer byly poslany, ale vratily se kvuli restrikcim EU. Podle toho, co pisou tak UA transfer zastavila. Takze dalsi pripad, kdy se EU strili do vlastni nohy a UA, misto aby byla vdecna za pomoc jeste dela problemy. Tohle fakt musí být řízené a koordinovane. Tolik pitomcu na vsech mistech je statisticky vyloučené.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/slovnaft-ukrajincum-zaplatil-tranzitni-poplatky-ocekava-obnoveni-dodavek-ropy-40405337

Pokračujeme. Náš (tedy premieruv) přítel Zelinsky odmitl poplatek za tranzit a zastavil tranzit do SK, HU a CR. Umoznil mu to posledni balik sankcí přijatý pod vedením nasich zoufalcu v EU.
Takže kromě pomoci UA budeme za Rusko ještě Ukrajině platit tranzitní poplatky? Schválně píšu "my", protože Slovnaft patří MOL a ty poplatky se promitnou do cen pohonných hmot.
Asi by si se Zelinskym měli vyrikat, co vlastně chce.

Vidis a nas najsaministr Suldo dnes povedal, ze to nebola chyba ani Ukrajiny ani Ruska a ze to zblbla nejaka mensia europska banka, ktora platbu od Rusov zastavila a posudzovala, ci ju moze poslat Ukrajincom.
Ale chapem, ze ty keb si prezident Ukrajiny a Rusi ti nezaplatia tranzitne poplatky tak budes plyn a ropu veselo pustat dalej...ved nech im idu peniaze z predaja, aby mali na dalsie zbrane, ktorymi ta budu nicit.

Zpět do debat Nahoru