Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Energie

A prodal ji v ČR místním firmám, který jsou fyzicky v ČR? Nebo část energie prodané v ČR bylo nakoupeno zahraničím?

Prodava ji pres burzu prekupnikum typu Bohemia Energy, kteří ji pak prodavaji koncovým spotřebitelům.

Jak v říjnu ČEZ upozornil, cena elektrické energie je určována nejdražší elektrárnou, která musí být v danou chvíli v provozu. Tuto roli plní hlavně plynové elektrárny. Cenu elektřiny tak určuje rovnice, do které vstupuje (drahý) zemní plyn a (drahé) emisní povolenky. Tedy stručně řečeno, pokles tržní ceny elektrické energie nelze očekávat dříve, než se uklidní napětí na trhu se zemním plynem.

A musí to tak být? Je to z podstaty nebo proto, že se to prostě někomu hodí? Nedala by se cena vyjádřit jako vážený průměr?

To se tyka celeho trhu, ne situace u nás. I náš těch plynových elektráren moc není, aby meky vliv na cenu. Cenu naopak nejvic kurvi emisní povolenky, které se na ceně podileji z vic jak 20%.

Vyvázání se z dlouhodobých smluv na nákup zemního plynu z Ruska a Norska bylo pro státy Evropské unie výhodné. Náhrada těchto smluv s vazbou na cenu ropy za nákup za ceny určené burzou ušetřil evropským zemím v letech 2010 až 2020 podle propočtu Mezinárodní energetické agentury z letošního října celkem 70 miliard dolarů.

Nu, jak moc to bylo výhodný nevím, ale jak moc nevýhodný je to teď, to vidíme všichni.

To je hodně úsměvné. Zatimco staty (vcetne Německa) s dlouhodobymi kontrakty platí za pkyn řádově méně než my, kteří jsme se zbavili zásobníků a nechali RWE dlouhodobé kontrakty zrušit.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat