Předmět Autor Datum
Kde? U nás? V Rusku? Rusáci mají VKontakte. Stačí jim to. Musí.
Prasak 07.03.2022 21:22
Prasak
Myslím globálně na světě
Jshsh 07.03.2022 21:24
Jshsh
V globálním světě jsou globální i sítě, nebo ne?
IQ37 07.03.2022 22:16
IQ37
Ale nemusí: https://ok.ru/ https://periscopes.ru/cs/vse-rossiiskie-socialnye-seti-spiski-socialnyh-s…
IQ37 07.03.2022 22:13
IQ37
Zalezi co si predstavujes pod pojmom socialna siet.
fleg 07.03.2022 21:26
fleg
V Číně? Baidu Tieba, Weibo, WeChat.
IQ37 07.03.2022 22:01
IQ37
Telegram?
haseimpfeffer 07.03.2022 22:26
haseimpfeffer
Chtěl jsem se hlavně zeptat, když teď přejdou na ten svůj internet, bude možný s lidmi v Rusku nějak…
Haska29 09.03.2022 16:10
Haska29
Telegram, Signal, případně další messengery, které poskytují end to end šifrování. Můžeš použít rusk…
Jan Fiala 09.03.2022 17:30
Jan Fiala
Tohle potřebuju slyšet. Díky :-)
Haska29 09.03.2022 19:56
Haska29
Záleží jak moc si ten internet odříznou. Pokud úplně, tak samozřejnmě nepůjdou ani VPNky. --- Teď,…
gilhad 09.03.2022 23:34
gilhad
Díky za podrobné vysvětlení ;-)
Haska29 10.03.2022 06:35
Haska29
Jako dalsi moznost jsou klasicke maily. Tam se dá používat PGP šifrování (obsah je pro lidi, kteří n…
Jan Fiala 10.03.2022 06:58
Jan Fiala
V kazdem pripade po sankcich a zminenem rusku (internet), ted na nasem principalnim webu mame skoro…
HPET 09.03.2022 17:11
HPET
Abych mohl s někým (jen) komunikovat, nepotřebuji přece sociální síť. Takže, pokud by se Rusko zcel…
L-Core 10.03.2022 07:31
L-Core
Jde i o bezpečnost lidí, se kterými komunikuješ. Některé názory by se nemusely režimu líbit, podobně… poslední
Jan Fiala 10.03.2022 08:49
Jan Fiala

Chtěl jsem se hlavně zeptat, když teď přejdou na ten svůj internet, bude možný s lidmi v Rusku nějak komunikovat? Nemyslím skrz holuby, nebo poštou, SMS zprávy. Já těm serverům a protokolům vůbec nerozumím, tak by mě zajímalo, jestli aspoň emaily, nebo nějaká sociální síť bude fungovat. Podle mý hloupý hlavy by nemělo fungovat nic, ale moc rád bych se pletl.

Budou teda mít vnitřní internet bez propojení s vnějším světem, což je asi něco jako Čína? Co jsem někde četl, tak oni by v případně schválení, mohli na vybrané internetové zahraniční stránky podívat, ale my se na jejich stránky v žádným případě nedostaneme. Nebo budou mít úplně uzavřený internet jako KLDR? Může mi to prosím někdo vysvětlit.

Nechci s nimi ztratit kontakt a hlavně mě zajímá život v jejich odlehlý části Ruska, tak jestli je do budoucna možný, že se budou dát nějakým způsobem sledovat jejich internetový stránky. Myslím tím, jestli časem někdo nepřijde na nějaký fígl, jak to sledovat. Pokud to bude nějaká uzavřená síť, tak asi těžko.

Ještě bych doplnil, že mám účet na VKontakt, což je obdoba Faceboku, ale k tomu asi teda asi taky nepřipojím.

Mám na Sibiři pár kamarádů. V Jakutsku nedávno zveřejnili průzkum, kde je proti válce 70% lidí. Pokud přejdete na hlavní stránku, tak je tam moc hezký vysvětlení, proč tyto velmi oblíbený jakutský stránky končí. (ve zkratce viz. citace níže)

Byli hodně nezávislí, což dokládá i zveřejnění tohoto průzkumu. Vrátil jsem se odtamtud 14dní před okupací. Lidi jsou tam báječný a když jsem si s nimi teď psal, tak ty co znám, říkali, že si všechno plně uvědomují co se děje, už teď na ně dopadá šílená ekonomická krize, ale nedokážou se v takhle odlehlý části vzbouřit. Nemělo by to žádnej efekt. Je jich tam milion na rozloze velikosti Indie. Navíc jsou zvyklí trpět, jsou tam hodně vlastenci.

Díky za pozornost

V těchto dnech se ukázalo, že portál jako nezávislá platforma dlouho fungovat nebude. Jsme povinni uzavřít komentáře ke zprávám, nedotýkat se určitých témat a osobností. Dlouhá léta jsme odolávali tlaku, ale nyní se země vážně uzavírá před světem, eskaluje se atmosféra boje proti disentu a nesnášenlivosti k názorům, které se liší od těch, které jsou posílány shora. Poslední zbývající nezávislá média jsou blokována, zavádí se cenzura a stahuje se nová železná opona. Novinářům hrozí trestní stíhání a vězení až na 15 let – to je velmi vážné riziko. Nebudeme vyjadřovat svůj zřejmý názor, ať už je to správné nebo ne, v zájmu země nebo ne, ale nikdy nedovolíme, aby se Ykt.Ru proměnila v provládní, cenzurovaný zdroj, který podřízeně podporuje všechna rozhodnutí přijatá s hora.

Záleží jak moc si ten internet odříznou. Pokud úplně, tak samozřejnmě nepůjdou ani VPNky.

---

Teď, jak se v ČR vypínaly "dezinformační servery", tak se začalo tím, že naše DNS servery prostě přestaly poskytovat překlad jejich adres. (= všechno funguje, ale neřekneme ti, kde jsou, pokud to víš, řekni si to sám)
Pak prý snad nějaký odřízly firewalem (=naše pošta na tyto adresy nedoručuje, spojení si zařiďte sami), nebo vypnuli přímo stroj, kde server běží (=tady nikdo není), nebo se dotyčný server přemístil na jinou adresu(=adresát se odstěhoval a my vám neřekneme kam) - podle toho, kdo danou zprávu/fámu/cokoli poslal do oběhu (neověřoval jsem)
Další stupeň může být fitrování určitých adres, nebo protokolů globálně (=dopisy do daného města nedoručujeme / =nedoručujeme ani dopisy ani pohlednice), tady furt ještě VPNky můžou pomoct
Další stupeň by bylo vypnutí veškerého provozu (= něco jako přestřihnutí drátů) buď Ruskem, nebo všemi okolo - to už VPNka nepropruží. Ale to už je hodně hardcore.

VPN = Místo adresátovi pošlu dopis kamarádovi, ten ho pošle v balíku svému kamarádovi a ten ho zase vybalí a pošle adresátovi. Když se nedají posílat ani balíky, tak to nefunguje.

Pak se dá ještě použít jiných prostředků, jako poštovních holubů, osobních kurýrů, (štvavých) vysílaček a dalších, ale to už plynulé spojení není.

V kazdem pripade po sankcich a zminenem rusku (internet), ted na nasem principalnim webu mame skoro o 25% mensi navstevnost, takze kdo za to zase doplaci ze jo.
Nejdrive jsem se dival proc tak nahlej skok v nastevnosti a pak sme zjistili ze to chybejici % dela prave RU.
Ten skok je nekdy od 1 brezna coz v addsence bude delat na konci mesice (tady google vyplaci 21 kazdy mesic) skoro o ~ 100 euro mensi prijem.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru