Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Stavitelství vs Architektura vs Výpočetní technika

Dobrý ráno,
chodím na Tech. lyceum a potřeboval bych poradit.
Do konce školního roku si máme vybrat zaměření oboru, tak začínám uvažovat co dál…
Rodiče mi rádi jít na výpočetku, říkají výpočetka = programování, s počítači jsem moc nikdy nedělal (krom her) a když jsme se začali učit hardware připadal jsem si ztrácení, zas mně bavilo dělat jednoduché kódy na ovládání robota (programovali jsme robota Mindstorm od Lega).
Architektura mně vždy zajímala ale spíše její vývoj atd., na střední máme hodiny CADu a ArchiCADu zatím mne to baví, mužů být po střední architekt nebo ne? nevím jestli mám na vysokou
Stavitelství… prý je to podobný architektuře ale zatím děláme jen technické kreslení což prý je kombin. obojího
Děkuji všem za případnou odpověď

Předmět Autor Datum
IT ta musi bavit, inak tam budes stracat cas...podla popisu ta nebavi to vyluc. Architektura sa stud…
fleg 09.12.2021 08:19
fleg
Na vyske az tak nezalezi, nemusis robit to co vystudujes a moze byt z teba architekt, ktory studoval…
haseimpfeffer 09.12.2021 17:21
haseimpfeffer
Pozri, ja som strojar. Vlastne strojar-ekonom. V 4.rocniku som pracoval brigadne pre Shell. Zaroven…
fleg 09.12.2021 20:49
fleg
Architektura sa studovat neda...na to musis mat talent Ehm, architektúra sa študovať dá aj bez tale…
Hastrman 09.12.2021 17:38
Hastrman
Děkuji za odpovědi, ono IT je chtění obor ale mne netáhne. Vlastně už odmala mne bavila matika a kre… poslední
Zheel 10.12.2021 07:54
Zheel

IT ta musi bavit, inak tam budes stracat cas...podla popisu ta nebavi to vyluc.
Architektura sa studovat neda...na to musis mat talent (u nas sa robia aj talentovky na tu skolu), malo by ta bavit kreslenie, mal by si vediet tvorit, mat umelecke sklony a pod. Podla popisu ta bavi mozno akurat tak to kreslenie...aj to len v CADe.
Stavbarina je asi najlepsia volba, stavebny inzinier ma siroke pole posobnosti, mna napriklad na vyske bavila statika celkom.
Na vyske az tak nezalezi, nemusis robit to co vystudujes a moze byt z teba architekt, ktory studoval IT, ci iteckar s vystudovanou architekturou.

Na vyske az tak nezalezi, nemusis robit to co vystudujes a moze byt z teba architekt, ktory studoval IT, ci iteckar s vystudovanou architekturou.

Pekne napísané, má to však jeden háčik. Alebo skôr hák. Musíš mať šťastie na človeka, ktorý ti bude veriť a dá ti priestor na to, aby si to naozaj robiť mohol. Môže sa ti to kľudne stať, ale aj nemusí. Moja skúsenosť vraví, že v niektorých oblastiach môže byť táto šanca podstatne nižšia než v iných.

Vyštudoval som oblasť X (vôbec ma nebavila), veľmi som chcel (a vlastne stále chcem) robiť v oblasti Y, úplne neočakávane robím v oblasti Z. Podotýkam, že oblasti X, Y a Z spolu absolútne nesúvisia (podrobnejšie napíšem do správy alebo aj sem, ak by niekoho náhodou zaujímali moje žalospevy na túto životnú kapitolu).

Samozrejme, šťastiu treba kráčať v ústrety a treba si dať záležať na tom, aby si budúceho chlebodarcu presvedčil o tom, že si naozaj dobrý. Sú však prípady, keď ktosi povie, že "přes to nestudovaný vlak nejede" (nebavíme sa o medicíne, jadrovej fyzike ani o štátnej správe, ktorá je tým známa) a s tým bez vzdelania nepohneš ani keď sa na hlavu postavíš. A to ani v prípade, ak si o 3 triedy lepší než ľudia, ktorí to vzdelanie majú.

Pozri, ja som strojar. Vlastne strojar-ekonom.
V 4.rocniku som pracoval brigadne pre Shell.
Zaroven sme vsak mali semestralny projekt...zalozenie firmy.
A kedze som chcel mat doma internet zalozil som si firmu na poskytovanie netu...na papieri.
O rok som koncil a moja veduca v Shelli sla na matersku a ponukli mi jej miesto.
Nevzal som to, musel by som ist do Prahy a nechcelo sa mi, siel som po skole asi na 10 pohovorov, na 5 mi povedali my sa vam ozveme, na cca 5 ma zobrali, alebo som postupil dalej, ale nic sa mi nepacilo, takze som medzitym zacal riesit zivnost oprasenim kojho semestralneho projektu a ten net a predaj pc a elektroniky a...uz to slo potom same.
Pritom IT som vobec nestudoval bola to len zabavka, zo zaciatku cisto len hranie, ci chat.

Architektura sa studovat neda...na to musis mat talent

Ehm, architektúra sa študovať dá aj bez talentu - práve väčšinou takí to študujú a potom aj učia, a preto po mestách vidíme hnusné nechutné zrúdy bez štipky nápadu, citu pre estetiku, umeleckej hodnoty a funkčnosti.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru