Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Česká spořitelna E-Pin

Zdar panové a dámy. Co se mě stalo, chci zaplatit utratu za muj mobil u Vodafonu, tak pladba neproběhne, protože zase v Bruselu nějakej debil vymyslel, že při placení na netu musí být zadáván i E-Pin, kterej samozdřejmě nevím, tak jsem ho složitě zjištoval, zjistil, akorát že platba stále nefunguje! Kdo tyhle kraviny vymějšlí?
Co na to říkáte.

Předmět Autor Datum
Pouzivan George klic, takze potvrzení při platbě je jen jedno. nový
Jan Fiala 19.09.2021 06:19
Jan Fiala
A jak platíš? Přes mobil, nebo přes počítač? Pokud přes počítač, tak je třeba další ověření. Já mám… nový
Prasak 19.09.2021 10:10
Prasak
Klasicka 2FA, dnes uz povinnost skoro vsade. nový
fleg 19.09.2021 10:55
fleg
Vcera jsem platil kartou na webu ČD jizdenku a prekvapilo me, ze to nechtelo zadne overeni pres mobi… nový
RedMaX 19.09.2021 19:55
RedMaX
Tusim, ze do 500 je to bez overovani. Netusim, co máš proti Sporce, to tema uz tu bylo. Ja u nich ma… nový
Jan Fiala 19.09.2021 20:39
Jan Fiala
Zrovna u ČD jízdenka za řádově 20 korun a přesně všechny tahle koňiny to chtělo. Jinak většinou stač… nový
ml1 21.09.2021 17:39
ml1
Ve Fio se ukáže normálně v detailu karty (po varování, že v okruhu 1 kilometr nesmí být nikdo, kdo b… nový
ml1 21.09.2021 17:35
ml1
Ty ve FIO opisujes SMS a epin? Ja platbu kartou potvrzuju v mobilnim bankovnictvi na mobilu - 2 klik… nový
Jan Fiala 21.09.2021 19:45
Jan Fiala
Co nabizi Sporka a nenabizi to FIO? Psal jsi neco o multimenove karte, to nemam tuseni, k cemu bych… nový
RedMaX 22.09.2021 21:41
RedMaX
Sporka, stejne jako Fio umoznuje cizomenovy ucet (ve Fio jich muzes mit vic), predpokladejme EUR. Ma… nový
Jan Fiala 22.09.2021 22:47
Jan Fiala
Kurzy mívá fio horší (přinejmenším ve srovnání se spořitelnou), ale neni to nijaká tragédie. Pořád p… nový
ml1 27.09.2021 22:27
ml1
Pokud si pamatuju, tak vybery v zahranici od Erste group jsou zdarma. Jinak jsen byl Itálii a platit… nový
Jan Fiala 28.09.2021 07:29
Jan Fiala
Pokud nemáš v bance účty v cizích měnách (eura, dolary) a potřebuješ platit v zahraničí kartou, je p… nový
L-Core 28.09.2021 10:46
L-Core
Revolut. :) nový
Sharkjd 28.09.2021 11:56
Sharkjd
Nebo. poslední
L-Core 28.09.2021 16:23
L-Core

A jak platíš? Přes mobil, nebo přes počítač? Pokud přes počítač, tak je třeba další ověření. Já mám u KB v mobilu aplikaci "KB klíč", ve které platbu, zadanou v PC, potvrdím. Někomu to přijde otravný, ale je to vyšší stupeň zabezpečení, než jen heslo. Útočník by musel mít i můj mobil, aby mi vybílil účet.

Vcera jsem platil kartou na webu ČD jizdenku a prekvapilo me, ze to nechtelo zadne overeni pres mobil, proste jsem natukal cislo karty, datum a kod a hotovo. Asi to s tim narizenim z Bruselu neni tak dramaticky. Jinak u Cesky sporitelny jsou jen nejvetsi zoufalci. :-)

Zrovna u ČD jízdenka za řádově 20 korun a přesně všechny tahle koňiny to chtělo. Jinak většinou stačí autorizační číslo z SMS nebo taky nic.
Klienty české spořitelny radši nehodnotim, chápu, že pokud tam má někdo účet 50 let, že to nebude měnit, nechápu ale kdo se dá k takovému ústavu dobrovolně posledních řekněme 10 let.

Ve Fio se ukáže normálně v detailu karty (po varování, že v okruhu 1 kilometr nesmí být nikdo, kdo by se mohl koukat) v internetovém bankovnictví. A většinou čím menší platba, tím víc je těch kravin potřeba. Platím 7 tisíc, stačí jen opsat písmenka z karty (číslo, jméno, platnost, ccv), platim 1500 to už chce sms autorizaci. Jo a když platim nicotné částky, typu 20 korun za jízdenku tak kromě SMS ještě zadávám epin.
Jinak je to prostě jen další číslo, asi už si někdo konečně uvědomil, že ccv vytištěné na kartě neni úplně ideální tak vymyslel jiné tajné číslo, které na kartě neni.

Ty ve FIO opisujes SMS a epin? Ja platbu kartou potvrzuju v mobilnim bankovnictvi na mobilu - 2 kliknuti. Ale kdyz te to bavi...

Kdyby FIO nebo ostatni banky nabizely to, co umi Sporka, taknjsem se uz davno presunul. Takto mam FIO na takove to hoby placeni. A ano, zkousel jsem i spoustu dalsich bank.

Co nabizi Sporka a nenabizi to FIO?

Psal jsi neco o multimenove karte, to nemam tuseni, k cemu bych to pouzil. Naopak Sporka neumi aplikaci do meho mobilu (root), FIO ji umi, tudiz vse potvrzuji jednoduse pres appku v mobilu, e-pin jsem nikdy nepouzil.

Sporka, stejne jako Fio umoznuje cizomenovy ucet (ve Fio jich muzes mit vic), predpokladejme EUR. Mas jednu kartu, jsi v zahranici a platis v EUR. Tak sporka ti to strhne z euroveho uctu, bez jakychkoliv kurzovych prepoctu. U nas platis v korunach, tak to jde z korunoveho uctu. Platis kartou (nebo mobilem) a neresis menu.

Mimochodem ty kurzy ma FIO horsi.

Ja driv pouzival na mobilu root taky, ale uz asi na druhem ho nemam, protoze ho k nicemu nepotrebuju. Veci, kvuli kterym jsem rootoval uz funguji i bez rootu, aplikace jdou zakazat atd.

Kurzy mívá fio horší (přinejmenším ve srovnání se spořitelnou), ale neni to nijaká tragédie. Pořád patří mezi nejlevnější. U eur mě to netrápí, na ty mám účet zvlášť (a žádná banka netrumfne směnárny v centru prahy, slovenský kolega říkal o nějaké Tatrabance (má prý tři pobočky, z toho jednu někde ve starém smokovci), ta prý ano).
No je fakt, že na eura potřebuju druhou kartu (tak jako druhý účet), ale to beru jako to nejmenší, a je to i přehlednější.

Jsem teď v HR, tak schválně Fio 1HRK=3,48205 Spořitelna 3,472 je opravdu levnější.
Kupodivu je lepší taky čsob (3,477), přitom ta dřív patřila k dražším.
Když budu počítat haléř rozdílu, tak při 5000 kunách (17,5 tisíce korun) to dělá rozdíl 50 korun, což nepovažuju za takovou tragedii. Myslím, že výběr z cizího bankomatu u spořitelny stojí 40 korun (jestli to platí i na zahraničí, jinak to bývalo víc plus procenta) a jestli erśte počítá i svým klientů acces-fee tak ani výběr z jejich sítě se nevyplatí (mě chtěl počítat 28 kun což je zhruba stovka). Platby kartou jsou jiná, ale opravdu nechci mít kilometrový výpis (platit kartou se tu dá úplně všude snad i včetně veřejných záchodků, takže i to by byla cesta).

Pokud si pamatuju, tak vybery v zahranici od Erste group jsou zdarma.
Jinak jsen byl Itálii a platit kartou (mobilem) se dalo skoro vsude, takže hotovost jsem mimo záchodů snad nepotřeboval. Mobilem to šlo až na 2 případy, kdy čtečka z nějakých důvodů mobil nevzala a musel jsem vytahnout kartu.
Pak se projeví vyhoda multimenove karty - nemusíš na to.

Pokud nemáš v bance účty v cizích měnách (eura, dolary) a potřebuješ platit v zahraničí kartou, je podle mě nejvýhodnější kreditka od Hello Bank, rozdíl od středového kurzu při přepočtu je podle nějakého srovnání (zdroj teď nevím, asi někde na finexpertu) nejvýhodnější.

Ještě výhodnější je ale účet v cizích měnách mít a platit k takovému účtu navázanou debetkou. Pokud to umí multiměnovka, je to výhodné, máš o plastovou kartičku méně :)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru