Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Piráti a Starostové navrhují nový typ školy.

To bylo u nás také. Ještě tak o dva ročníky zpátky od mého učení vyprávěli starší spolužáci, jak po nějakém krátkém zácviku (2-3 měsíce) šli do provozu. S platem to bylo tak, že po roce 90 učni žádný nedostávali (čili nikdo to už nepamatoval, protože to bylo někdy cca '97; tehdy se hroutily poslední zbytky starého systému a nový dodnes neni). Předtím ale ano, protože podle tehdejších předpisů za socialistickou práci náleží socialistická odměna (jak ale ta práce přestala být socialistickou, tak se asi i ta odměna vypařila).

Což my jsme ve vyšších ročnících (druhém a třetím) pracovali běžně na zakázkách, zadarmo a pro školu. Placená snad akorát byla jedna stavba, ale to se týkalo jiných skupin (naše byla na navijárně). Na druhou stranu spousta škol si stěžovala na nedostatek financí, naše škola díky tomu, že si řadu věcí dělala sama na tom byla relativně dobře.

Co jsem slyšel, tak v tom německu si prý tak věří, že tam nemají ani žádný závazek typu rok za rok (což u nás bylo, pokud se někdo učil pro firmu (ne jako státní učeň), těch let se muselo snad odpracovat i víc). Myslím si, že nám to vyprávěli v Siemensu, ale klidně to mohla být jiná fabrika (byl jsem během svého života na exkurzi ve více podnicích v zahraničí). Tehdy bylo v našich médiích dost povyku o tom, jak nejsou na nic lidi, tak jsme vyzvídali, když to tak řeknu, jak to dělaji, že fachmanské dílny nevypadaji jako klub důchodců.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat