Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Operační systém po pádu civilizace

https://www.stavba-profi.cz/2020/05/28/vady-nateru-drevenych-oken-a-jejich-priciny/

Protože k zajištění ochrany na povětrnosti je nezbytné dosažení dostatečné tloušťky nátěrů, formulují se lazury jako silnovrstvé, tj. na jeden nátěr je možné dosáhnout podle způsobu nanášení až 100 μm suchého filmu. Silnovrstvé lazury jsou nejčastěji vodou ředitelné na bázi samosíťujících akrylátových disperzí nebo rozpouštědlové na bázi alkydů. Při aplikaci štětcem se však i v případě tixotropních silnovrstvých lazur dosahuje tloušťky 20 až 40 μm na jeden nátěr.

Přičemž je řeč o silnovrstvé lazuře (jsou i středně a tenkovrstvé - a hádejte, co Leonardo asi použil, když dělal desítky vrstev kvůli efektům), obyčejném štětci (který ve srovnání se štětkou na holení vypadá jako rejžák, natož ve srovnání s mistrovským štětcem), a snaze co nejrychleji se dostat na impregnační tloušťku 100um, bohužel to však v rukou obyčejného kutila dá jen 20-40 um na vrstvu.
Barvy byly dříve drahé nepříčetně, takže lze očekávat, že Leonardo použil tenkovrstvou lazuru, ještě navíc výrazněji ředěnou, s jemným nástrojem a léty cviku - takže výsledek 10x lepší, než u kutila běžného, který to chce zaplácat co nejrychleji, není nic co bych považoval za nepředstavitelné.
Například https://en.wikipedia.org/wiki/Purple#In_prehistory_and_the_ancient_world:_Tyrian_purple

In modern times, Tyrian purple has been recreated, at great expense. When the German chemist Paul Friedander tried to recreate Tyrian purple in 2008, he needed twelve thousand mollusks to create 1.4 ounces of dye, enough to color a handkerchief. In the year 2000, a gram of Tyrian purple made from ten thousand mollusks according to the original formula cost two thousand euros.

Podle popisu te vyroby to fakt nebyl hrubozrnny material :-D

Spíš by mě překvapilo, kdyby Leonardo použil tiskárnu, která se na žádné jeho skice neobjevuje, ačkoli jinak kreslil nejrůznější mozne i nemozne vynálezy, jak geniální, tak i technologicky dost neobratné, která by ve skutečnosti nefungovaly. Kdyby tiskarnu pouzival, tak by se nejspis objevila v mnoha verzich na ruznych skicach.

Pro brouseni zrcadel a dalekohledu se pouzivaji jeste mnohem jemnejsi prasky i kdyz nejde o mistrovska dila napr. https://jakub.serych.cz/brouseni-zrcadla-astronomicky-dalekohled

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat