Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Base rate fallacy - casta chyba logiky

Uvadzam to tu preto, ze tento chybny vyklad "logiky" sa uz parkrat vyskytol a vo vlaknach o ockovani a Corone ho mozeme pozorovat coraz castejsie.
Tu je vysvetlenie pre tych par expertov, ktorych tu mame, specialne pre jedneho...pokusim sa o nemozne a podat to tak, aby to pochopil aj on;o).
O co ide?
Posluzime si udajmi z UK a pouzije ich koronove cisla.
K 9.7.2021 mali v UK 123 620 pripadov covidu delta. 10,834 z nich mali obe dávky vakciny, 71 392 nemalo ani jednu dávku. Celkovo zomrelo 257 ľudí, z čoho v rizikovej skupine starsích ako 50 rokov malo obe davky 116 ludi, 71 nemalo ani jednu.
Znamená to, že ockovanie nefunguje alebo je menej efektivne?
Pre niekoho urcite ano;o).
Pretoze spravili prave chybu nazyvanu base rate fallacy.

Ak sa pozrieme, kolko ludí k danemu datumu malo obe dávky vakcíny, tak je to takmer 20 miliónov, pricom ani jednu dávku nemalo približne 2 milióny.
Inak povedané, v 10-násobne pocetnejsej skupine mali 1,6-krát viac mrtvych.
Ak by sme to prepocitali, aby obe skupiny boli porovnateľné (to je to, co tu dost casto zdoraznujem), zistíme zrazu, že neockovaní zomierajú 6-krát viac.
Ak by sme porovnávanie rozšírili na všetky vekové skupiny staršie ako 18 rokov (kedze nizsie vekove kategorie sa neockuju a skresluju nam vysledky), tak by to bolo až 9-krát viac.

Priklad c.2.
Porovname si cisla z UK, JAR a Ruska.
UK 52% zaockovanost, Rusko 13% a JAR 3%.
Pocet novych pripadov na 1mil obyvatelov je 550 UK, 170 Rusko a 320 JAR.
To vyzera zle pre vakciny nie?
Pozrime si, ale umrtia.
Pocet umrti na 1mil obyvatleov je v UK 0.45, v Rusku 5 a v JAR 6.
Rozdiely sa mozu zdat male, ale ide rozdiely v rade, co je z pohladu statistiky uz daleko mimo za povolenu statisticku chybu a je to obrovsky rozdiel.
Inymi slovami...ako vidime virus sa v relativne vysoko zaockovanom UK siri momentalne trosku rychlejsie ako v Rusku a v JAR a napriek tomu tam umiera minimalne o jeden rad menej ludi ako v Rusku, co v JAR.
Ak by sme pouzili cisla hospitalizovanych dostaneme rovnake obrovske rozdiely, ktore hovoria v prospech ockovania.

V UK sa predpoklada, ze pocas tretej vlny v najhorsom scenari bude zomierat 150-200 ludi, co je 8x menej ako pocas prvej vlny. Momentalne sa to cislo hybe okolo 100 ludi/denne.
Uz toto je obrovsky rozdiel, ktory sa este navyse ak si uvedomime, ze porovnavame delta s alfa variantou a kedze delta je o 40-60% agresivnejsia ako alfa zistime, ze ide o fantasticke cisla, pretoze cislo 8x mozeme tym padom zvysit o tych 40-60%.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat