Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Evropská unie rozhodla. Od roku 2035 nekoupíme žádné auto se spalovacím motorem

Dopadneme jako Kuba (možná hůř). Jen se obávám, že soudobá auta nevydrží 50 let, jako ty veterány, co se prohání po "fidelově" ostrově. Teda možná hůř, možná nebude ta auta čím krmit, problém neni s auty ale s palivem, které má být uhlíkově neutrální, tedy nějaké syntetické biopalivo namísto stávajícího fosilního.

Teda možná se z nizozemského vzoru poučíme a zavedou se nějaká jiná opatření, která zase budou mít nějaké jiné vedlejší efekty, ale dokud nebude elektrické auto výhodné (což znamená hlavně levnější a to ne tak, že se zdraží klasická auta, aby jen levnější vypadalo), tak se do něj nikdo nepožene.

Pořád si myslím, že osobní auta jsou na té uhlíkově neutrální politice to nejmenší, za ty existuje náhrada, byť je zatím drahá a má některé podstatné nevýhody. Ale co třeba letadla, nákladní auta, lodě, autobusy. A to vůbec nemluvím o lokálních železnicích (a nejen tam, máme i u nás několik neelektrifikovaných hlavních tratí), kde se taky jezdí na naftu (když čd zdražovaly před cca 10 lety jízdné s výmluvou na zdražování ropy a tím nafty, tvrdil jejich mluvčí na údiv redaktora (zdražuje nafta ne elektrika), že 60% trakčních výkonů je naftových). To všechno jsou investice na desítky let (takový vlak se kupuje na 35 let, letadlo a loď na tom budou podobně, to se taky nekupuje na 10 let). A biobenzín ani bionafta to prostě nespasí, ta spotřeba je prostě šílená. Tady uhlíkově neutrální (použitelná) alternativa prostě neexistuje (že by se dnešní uspěchaný svět vrátil k plachetnicím nepřichází do úvahy, solární letadlo, které uveze jednoho člověka je taky na nic).

Rok 35 není tak daleko, to mám celkem dobrou šanci, že se ho dožiju, a že se dožiju i let následujících.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat