Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Evropská unie rozhodla. Od roku 2035 nekoupíme žádné auto se spalovacím motorem

Vývoj aut je jedna věc, to nepopírám. Jsou tu však dva zásadní problémy a ty nejsou na patnáct let.
První - baterie. Zatím umíme dělat baterie ze vzácných kovů a ne zrovna ekologicky (když ekologie je mantrou pro prosazení e-aut). Navíc jejich kapacita taky nic moc, nabíjení dlouhý, životnost sporná.
Druhý - elektrická soustava pro nabíjení. Rozvodná soustava není dělaná na masový nabíjení a elektrárny taky asi nemají dostatek (proč asi rozšiřujeme Dukovany?). Posílení celé energetické soustavy je na dlouho, 15 let je utopie. Ještě k tomu patří dobíječky - na každý parkovací místo je třeba jedna. Kdo jezdí denně do práce, potřebuje dobíjet. Dnes není problém si koupit auto a tankovat na centrálním místě (tj. čerpací stanice), s elektrovehiklem je třeba počítat s tím, že potřebuji nabíječku. Takže na sídlišti budu řešit dva problémy - kde večer zaparkuji a můžu tam nabít? A to pohodlí. Přijedu utahanej z práce, najít flek a ještě tahat kabel. Když k tomu bude liják, to bude paráda.

Elektroauta vidím jako alternativu, ale rozhodně ne jako povinnost. Lidi s barákem a garáží, ať si to klidně koupí. Nový bytový domy, ke kterým je už pár let povinnost dělat parkovací místa, tak ke každýmu místu i dobíjecí stanici. Tím se to rozšíří. Ale rozhodně ne tak, že od tehdy a tehdy zakážeme prodej spalováků. Když se napřed vytvoří podmínky, tak to lidi budou chtít sami. Jenže mám pocit, že se to děje naopak.
Já myslím, že jakmile začne ekonomika kvůli povinným elektroautům padat na hubu, tak to možná zeleným EU mozkům dojde.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat