Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Evropská unie rozhodla. Od roku 2035 nekoupíme žádné auto se spalovacím motorem

Tak si tro nerozmysleli.

Já jsem o tom poprvé slyšel v roce 2010. Tehdy se plánovalo, pokud si vzpomínám, rozmezí 20-40 (možná 15-30) let (tedy mezi roky 30 a 50) do úplného zrušení fosilních paliv. Nejde teda ani tak o konec spalovacích motorů, ale spíš o to, že ekonomicky ani ekologicky není možné spalovat něco jiného (nemám na mysli teď pár dobrodruhů s rostlinným olejem, benzin a naftu celého světa prostě biopalivy nenahradíme). Přičemž to datum mělo být stanovené vypuštěným množstvím CO2 (číslo si nepamatuju, kilotuny CO2 jsou pro mě příliš abstraktním pojmem, podobně jako tvrzení že jsem použitím vlaku planetě ušetřil například 450 gramů CO2), nejbližší termín měl být pokud by se nic nezměnilo (tedy mírný setrvalý nárůst a tedy nejbližší vyčerpání kvóty), nejpozdější by byl pokud by vypouštění CO2 postupně rovnoměrně klesalo a v tom roce 50 by vlastně už nikomu fosilní paliva ani nechyběla a nebylo by co zakazovat.

Nešlo tehdy o auta, tam panoval optimizmus v elektřině a dalších alternativách (nevím zda pořád vypadá vodík tak nadějně, mě přijde, že je s ním ještě víc problémů). Alespoň mě osobně přišlo jako větší problém palivo pro elektrárny. Uhlí stále tvoří páteř energetiky (u nás ve spojení s atomem), ostatní jsou jen doplňky. A to vůbec nemlvíme o navázaném průmyslu (z ropy neni jen benzín a nafta, je spousta vedlejších produktů). Mimochodem na stejné konferenci jsem byl šokovaný, že zemní plyn se řadí mezi obnovitelné zdroje energie (později se místo OZE začlo psát AZE jako alternativní zdroje energie).

O dimenzování rozvodné sítě se toho napsalo už dost, až si myslím že se to přeceňuje. Ale je dobré o tom vědět. Teď nám už druhým rokem kopou město kvůli internetu, až to skoncují, třeba začnou kopat pro změnu pro lepší konektivitu k elektrické síti. (Předtím to byl plyn a telefon, pak voda a kanalizace, tak jsem zvědavý co to bude příště. Vypadá to, že co 5 let se něco kope.)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat