Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Jenze, kdyz politici na Slovensku magori, mate moznost je do 4 let (v nejblizsich volbach) odvolat. Kdyz tu moc sveris do rukou firmam, neni uz tam zadna moznost revize.

Tak toto je jeden z najnaivnejších predpokladov. K moci sa o tie 4 roky môže dostať nejaký diktátor a game over. Alebo už teraz ďalšie voľby byť nemusia, ešte majú tri roky na úplné vygumovanie spoločnosti a už za rok dosiahli viac než dosť. Práve pre tento prípad je dobré pokúšať sa o čo najväčšiu decentralizáciu. Ak bude hocijaké odvetvie (čiže aj zdravotníctvo) v rukách viacerých subjektov, nastávajúci diktátor to bude mať značne ťažšie dostať ich všetky pod svoju ruku. Tá korporácia, nech je akokoľvek bohatá, nedokáže plošne všetkým ľuďom v republike zo dňa na deň zakázať ľuďom vychádzať na ulice, ako to už niekoľkokrát dokázal štát. Jediný skutočný monopol je štát. Keď očkovanie svojim zamestnancom nariadi Google, tak je to síce blbé, ale stále môžu ten Google opustiť a zamestnať sa trebárs v Microsofte. Ak to ale nariadi štát plošne, tak nemáš kam utiecť. Ak ti štát teraz nariadi, že sa musíš zaočkovať aj keď pracuješ ako lesná stráž, tak asi nebudeš čakať štyri roky bez zamestnania, či sa náhodou k moci nedostane niekto, kto očkovaciu povinnosť zruší. Ten Google má pritom aspoň pragmatické motívy - staví na očkovanie, aby nemal personálne výpadky kvôli covidu (čo je vlastne blbosť, zhodneme sa).

Statni zdravotnictvi bylo mysleno vyslovene jen jedina statni zdravotni pojistovna, ktera by byla statnim uradem. Nemocnice mohou byt statni, mohou byt mestske, mohou byt privatni. Penize (moje penize odvadene na povinnem zdravotnim pojisteni) chci, aby ovladal stat.

Tak to potom fakt nevidím žiadny rozdiel oproti súčasnému stavu.

Vlada globalnich soukromych firem tou cestou rozhodne neni. Urcite nemam zajem na vlade nadnarodnich korporatu a jinak by to tezko mohlo v realu dopadnout, uz dneska jsou staty to posledni, co jim brani ve vladnuti.

Tak to je zaujímavé tvrdenie. Z môjho pozorovania tieto nadnárodné korporáty sú skorej výsledkom štátnej podpory. Keď štát zviaže ruky drobným podnikateľským subjektom, zaťažuje ich obrovskými odvodmi, reguluje ich podnikanie, tí často ani len nemajú šancu predrať sa na seriózny trh, tak celkom logicky nemá kto tým nadnárodným korporátom konkurovať.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat