Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Bod 1.
V tvojom návrhu nevidím žiadny podstatný rozdiel oproti súčasnému stavu. Čo to znamená vyslovene štátne zdravotníctvo? Že ani žiadne privátne kliniky? No tak to je vyslovene cesta do pekel. Na štátnom zdravotníctve je najhoršie to, že na najvyšších postoch väčšinou nie sú žiadni lekári ani ľudia z medicíny, ale úradníci nevyznajúci sa ani trochu do potrieb nemocníc. Najvyšší úradník je minister zdravotníctva, čo je spravidla z nich všetkých najväčší vôl. Prečo si myslíš, že predávanie ešte väčšej moci úradnikom by situáciu zlepšilo?
Bod 2.
Ty ako zákazník nesúťažíš. Že ty budeš mať lepšiu zdravotnú starostlivosť ako niekto chudobný, neznamená, že ty žiješ na jeho úkor. Práve naopak. Ako som už písal, čím viacej prostriedkov dané odvetvie má, tým lepší štandard dokáže ponúknuť všetkým za nižšiu cenu. Ono spústa zákrokov ani nie je tak drahých, že by si to priemerne zarábajúci človek nemohol dovoliť zacvakať z vlastného. Bohužiaľ ale v súčasnom systéme sa neskutočne plytvá zdrojmi. Niekde som videl Romana Šmuclera uvádzať takýto príklad: Máš niekoľko spôsobov na odstránenie krčových žíl, pritom ten najdrastickejší a zároveň najbolestivejší je vytrhávanie. Modernejšie spôsoby ako odstraňovanie laserom alebo lepidlami sú kvalitnejšie (ale záleží to od individuálneho prípadu) a menej bolestivé, čiže človek nemusí po zákroku zostať na pozorovaní. Všetky zákroky majú ale približne rovnaké náklady. Väčšina nemocníc preferuje odstraňovanie vytrhávaním u všetkých pacientov, a vieš prečo? Aby mohli pacientovi predĺžiť hospitalizáciu a pripísať si náklady za liečbu, hoci ho mohli zoperovať modernejším a kvalitnejším spôsobom. To je fakt hrozné. Skutočne si rád, keď sa takto nakladá s tvojimi prostriedkami, ktoré ty v dobrej viere prenecháš chudobným? Nebolo by lepšie, keby si im tie prostriedky mohol dať priamo, poprípade prispieť z ušetrených prostriedkov na nejakú charitu?
Toto by bolo v Rakúsku alebo Nemecku nemysliteľné, kde máš systém mnohých poisťovní s regulovanou konkurenciou. Dotlačiť to aspoň na rakúsku úroveň by bol v našich končinách úspech. Vyslovene štátne zdravotníctvo je oproti tomu len krok späť, krok do pekiel. Také niečo majú v Anglicku a zdravotníctvo v Anglicku je dosť mizerné. Daj mi príklad na krajinu, kde pokus o komercializáciu zdravotníctva dopadlo blede? České zdravotníctvo je najlepšie zo všetkých východných krajín, ale oproti západným krajinám je mizerné.

Kľudne môžeme posunúť debatu na zmysel štátu a vlastne tam toho moc ani nenájdeme. Covid ukázal, že všetko, čo organizuje štát, dopadne absolútne katastrofálne. A to nielen u nás, ale všade na svete. Nevidím dôvod, prečo by tak neefektívny orgán ako štát by mal riadiť zrovna tak dôležitú vec ako je zdravie. Covid ukázal, že to nezvláda ani náhodou. IMHO povinnosťou štátu nie je starať sa o zdravie svojich ľudí, ale táto dogma úspešne poháňa kolesá politikov, predsa nepôjde niekto kandidovať s tým, že sa nepostarám o vaše zdravie.

Monopolizácia komerčných subjektov vzniká práve štátnymi reguláciami, hádzaním polien pod nohy malopodnikateľom zo strany štátu, pričom veľké koncerny štát dotuje lebo z nich náramne profituje. To covid opäť ukázal, že o malé podniky štát nemá žiadny záujem, hlavne že sa maká vo fabrikách. Čo je ešte horšie ako povinné očkovanie pre zamestnancov googlu je keby také nariadenie prišlo od štátu a nebolo by možné sa pred ním schovať ani v rodinnom masokombináte (deje sa to práve na Slovensku).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat