Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Uvedomuješ si, že aby mal každý "férovú" rovnakú zdravotnú starostlivosť, tak musí ísť celkový štandard rapídne dole? Uvedomuješ si, ako sa v tomto socialistickom zdravotníctve plytvá prostriedkami? Uvedomuješ si, že tí, čo by si platili drahšiu poistku, by zároveň sprístupňovali vyšší štandard aj chudobnejším vrstvám? Vieš o tom - a to je základ fungovania akéhokoľvek ekonomického procesu, to istotne vieš - že čím väčšími zdrojmi dané odvetvie disponuje, tým si môže dovoliť poskytovať kvalitnejšie služby a zároveň ich robiť cenovo prístupnejšie? Ty tvrdíš, že neregulované komerčné poisťovne by bohatli a pýtali by stále viac a viac. WTF? To je predpoklad založený na čom? Trh, kde je konkurencia, funguje presne opačne. Ty sa asi vyznáš dosť do elektroniky, tak si teda zober, koľko stálo herné PC v deväťdesiatkach keď parila len úzka skupina "asociálov" a technológie boli ešte v plienkach a prehoď si to na dnešné pomery, aká je dnes dostupnosť hardveru a cena (aj keď teraz je zrovna s tými grafikami kríza, s čím by ale regulácie nijak nepomohli, naopak, tá kríza by bola miernejšia nebyť súčasných regulácii). Nevidím dôvod, prečo by to malo na trhu so zdravotníctvom fungovať inak?
Uvedomuješ si hlavne, koľko ľudí už umrelo v dôsledku socialistického zdravotníctva? Nie, určite nie, lebo ono sa to ťažko dokazuje. V tom kapitalizme je to očividné, človek umrie lebo nemá peniaze (aj keď sa tak nikde v civilizovaných krajinách nedeje, ale ok, povedzme), v socializme umrú ročne stovky až tisíce v dôsledku nedostatočného zdravotníckeho štandardu, dlhých čakacích dôb na operáciu, v dôsledku nedostatočných zdrojov, prostriedkov, kapacity atď. atď., akurát sú s tým ľudia úplne v pohode lebo málokto si uvedomí koreň celého problému. A vieš kto v dôsledku socialistického zdravotníctva umiera najviac? Áno, sú to zas len tí chudobní, lebo nemajú peniaze na úplatky, súkromné kliniky či operáciu v zahraničí.
Chudobný zdravotne postihnutý mladistvý jedinec si nemusí zarábať na operácie či zdravotné pomôcky detskou prácou, pre takých ľudí existujú už aj teraz rôzne charity, nadácie, sociálne fondy. Je sranda, že sa tu síce hrdíme bezplatným zdravotníctvom a oháňame sa sociálnou spravodlivosťou, ale keď sa vyskytne detský pacient so vzácnou chorobou ktorú treba zoperovať zákrokom za astronomickú sumu, tak mu ju nepreplatí štátna zdravotná poisťovňa ale organizujú sa zbierky. Díky, ale o takéto spravodlivé zdravotníctvo nestojím, kde sa začiatkom roka pridelí nemocniciam rozpočet, ktorý sa minie spravidla za polroka a zvyšok roka sa už len čaruje, kde sa umelo pacientom naťahuje čas hospitalizácie kvôli banálnym operáciam, len aby nemocnica dostala preplatené za čas hospitalizácie, kde doktori majú tabuľkové platy a preto nie je motivácia poskytovať lepší štandard, kde ti termín na odstránenie zhubného nádoru dajú až o tri mesiace, kde nemajetní ľudia sú úplne nahratí, lebo odvádzajú nenízku zdravotnú daň do štátneho rozpočtu pričom dostávajú za to naprosto nekvalitné služby a na priplatenie si za zlepšenú starostlivosť im už nič nezbyde. Nie, fakt díky nie.

Ja neplácam nezmyselné teórie nefungujúce v praxi. V praxi sa sila trhu naopak vždy veľmi dobre osvedčila. Čokoľvek prešlo pod privátnu správu zažilo neskutočný boost v raste a kvalite. Navyše, keby zdravotníctvo fungovalo fakt tržne, tak by sa pravdepodobne platilo iba za čistú cenu zákroku, keďže plytvanie zdrojmi motivované štátom by neexistovalo. Naopak socialistické zdravotníctvo už bolo vyskúšané mnohokrát, nikde sa neosvedčilo. Krajiny, ktoré síce nemajú úplne tržné zdravotníctvo, ale majú k tomu bližšie ako my, majú zároveň zdravotníctvo na úplne inej úrovni. Pozri sa trebárs na Rakúsko, Nemecko či Holandsko. Napríklad v Nemecku je asi cez 200 zdravotných poisťovní rôzneho zamerania, na rôzne povolania a v rôznych regiónoch podľa lokálnych potrieb. V porovnaní s tým znie tvoja jednotná štátna zdravotná poisťovňa ako holý nezmysel.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat