Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Uplne hrozne moc placas, co veta to bud nesmyslna teorie, ktera v praxi nefunguje.

Jiste i dneska muze bohaty clovek dat lekari neco pod rukou a dostat lepsi peci, jenze v socialnim systemu nikdy nedojde k tomu, ze by nekdo kvuli nedostatku financi zustal uplne bez jakekoli zdravotni pece. K tomu v komercnim zdravotnictvi dojde jednoduse, nebot ikdyby "basic" balicek stal tolik, co ted odvede na danich, chudy clovek ty penize mit nebude. A to proto, ze komercni zdravotni pojisteni nema prednost a tak se napriklad dluhy toho cloveka uspokoji prave z techto penez a na zdravotni pojisteni nezbude.

Takze neni pravda, ze dnes je clovek s malym prijmem nahrany, dnes je na tom mnohem lepe nez v systemu komercniho zdravotniho pojisteni.

Pokud se jevis jako mlady a zdravy jedinec, je to v komercnim systemu dobre, jenze jednou budes stary nemocny, at chces nebo ne a zadna smlouva neni nevypoveditelna, takze ve stari na komercni pojistku dosahnout nemusis. Asi nema smysl ti vysvetlovat, ze existuji i mladi nemocni jedinci. Napriklad si vem takoveho neslysiciho, bude mit chude rodice, za to on nemuze a ti nebudou mit na komercni pojisteni pokryvajici nutne zdravotni pomucky. Takze co ma takovy mlady clovek delat, detska prace, aby si na to vydelal sam? Coze navrat do 19.stoleti, jako to myslis vazne? Ve vysledku bude takovy clovek od detstvi diskriminovan a treba kvuli tomu nebude moct dosahnout takoveho vzdelani, aby si nasledne mohl vydelat na lepsi komercni zdravotni pojisteni. Dostavas se do zacarovaneho kruhu, kdy bohati bohatnou a chudi chudnou.

Jinak ale nerikam, ze dnesni system je nastaveny spravne, prave naopak, pojistovny dnes taky utraci penize za pofiderni veci, proto bych navrhoval vyslovene statni jednu pojistovnu, ktera by byla statnim uradem a tudiz pod vetsi kontrolou.

---
Co se tyka stomatologie, tak i to funguje uplne jinak. Casto aspon v CR jsou nejlepsi stomatologicka pracoviste ve statnich nemocnicich, akorat ty ukony, ktere hradi statni pojisteni jim pacient hradi z toho a ty ukony, ktere nehradi, si pacient hradi sam.
Napriklad mne v jednom takovem renomovanem pracovisti delali zubni nahradu za 50k Kc ve spickove kvalite, zatimco u soukromnika bych to mel za 70k Kc a jeste by to tak kvalitni byt nemuselo. Takze opak toho, co tu tvrdis ty.
Stomatologii jsem dal jako priklad, nerikam, ze by nemela byt hrazena ze zdravotniho pojisteni, ale pri nedostatku financi ve zdravotnictvi, na ktery slysime obcas stiznosti, bych si myslel, ze hrazene ukony dnes nestoji zadne zavratne penize a naopak ty ukony, ktere jsou drahe, si stejne pacienti plati sami, takze se mi stomatologie zda jako mozny kandidat, ktery by sel ze statniho zdravotnictvi odstranit a ponechat ho v komercni sfere.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat