Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Už máte promyšleno, koho budete volit do Poslanecké sněmovny?

Viz mediální gramotnost:
Státní, nebo veřejnoprávní?

Občas si lidé pletou veřejnoprávní média se státními. Je však důležité říci, že to rozhodně není to samé. Státní média jsou totiž přímo vlastněno i financováno státem a podléhají tak jeho kontrole. Typická jsou zejména pro totalitní (nedemokratické) režimy – našli bychom je například v Severní Koreji, Číně nebo například i dříve v komunistickém Československu. Stát taková média přímo ovládá a určuje, o čem a jak mají informovat.

Naproti tomu stojí tzv. veřejnoprávní média. Ta jsou sice financována z veřejných peněz, nikoli však od státu, ale přímo od občanů pomocí tzv. koncesionářských poplatků. Veřejnoprávní média bývají označována jako jeden z klíčových pilířů demokracie – jsou totiž nezávislá na politické moci a měla by objektivně a nestranně informovat o veřejném dění.

Mezi veřejnoprávní média patří v České republice Český rozhlas a Česká televize, někdy je k nim řazena i zpravodajská agentura Česká tisková kancelář (ČTK).
https://slisty.cz/medialni-gramotnost-soukroma-vs-verejnopravni-media/

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat