Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Otázka pohlaví a vůbec.

No musíš rozlišit ale dva druhy lidí. Mladí (peníze nemají), mohou relativně snadno žít na dluh. Koupit hned, splácet pak roky (ze svých příjmů). Ale staří, jejichž příjmy jdou dolů (zjednodušeně: důchod je menší než mzda), těm nikdo rozumný úvěr nedá, ti musí mít našetřeno.

Myslím si, že je ale trochu předčasné lamentovat nad ztrátou hotovosti. Já, ty ani JaFi se toho vysoce pravděpodobně nedožijeme. Kromě té ztráty svobody, jak píše JaFi, by to ale mělo velmi prospěšný vliv na boj s šedou/černou ekonomikou. Jediná možná náhrada, výměnný obchod, má proti "krabici vína" či "pět na stole v českých" jen velmi omezené možnosti.

Záporné úroky (z vkladů) bez omezení hotovosti pro běžné lidi, to není moc dobře proveditelné. Run na banky, výběr peněz k uložení pod polštář. Mnohem větší společenské i finanční škody. Na záporné úroky z půjček můžeš klidně zapomenout (…ano, četl jsem tom jakémsi případu v Dánsku…), to by musely státy/cedulové banky ty komerční výrazně pokutovat za zůstatek na účtech a hotovosti. Troufnou si státy položit bankovní systém?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...