Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co se na nás chystá - datové schránky "ex-offo"

A opět článek o zmatcích, doprovázejících datové schránky - Jak na datovku: Stát si vaše schránky splést může, vy ne:

Má-li úřad správně nastavená pravidla a spisovou službu, nemělo by se stát, že vám do datovky podnikatele přijde třeba pokuta za špatné parkování auta v majetku nepodnikatele a naopak. Leč nic není ideální a u státní správy to platí dvojnásob. Tyto chyby se čas od času stávají. (Dle výkladu soudů) "účinky doručení písemnosti nastanou i jejím doručením do jiné ‚nepříslušné‘ datové schránky téže fyzické osoby“
Ale jak je to naopak? ... Za předpokladu, že je doručovaný obsah samostatně elektronicky podepsán (zaručeným podpisem) oprávněným odesílatelem, není na překážku, bude-li vůči orgánům veřejné moci odeslán z jiné schránky, než by odpovídala roli odesílatele. ... Jestliže ale samostatně podepsán nebude, a měla by se tak uplatnit fikce podpisu, tam už na výběr nemáte. Pošlete-li takovou nepodepsanou zprávu z „nepříslušné“ datové schránky s ohledem na vaše postavení v tom kterém řízení, pak zůstane nepodepsaná.

Klasika - úřad se může splést a poslat zprávu "kamkoliv", ale ty, človíčku, neopovažuj se zmýlit!

A ještě pro zajímavost:

Dohromady máme aktuálně 15 druhů datových schránek. Pět druhů pro orgány veřejné moci, dva druhy pro právnické osoby, sedm druhů pro fyzické osoby podnikající a výčet uzavírá typ pro datovku fyzické osoby, o níž si tato sama požádá.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat