Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co se na nás chystá - datové schránky "ex-offo"

Datovku mám spoustu let (podnikající FO) a snažím se k tomu přimět všechny kolem, v naprosté většině úspěšně. Kdo tak učinil, NIKDY toho nelitoval. Spousty ušetřeného času (žádné lítání po všelijakých úřadech*), snadné "doporučené" doručování (a nejen, že "něco došlo", ale konkrétní dokument), tedy eliminace všelikých výmluv. Ano, prakticky všechno to jsou osoby, podávají přiznání, ale většina to používá i k nepodnikatelským úkonům.

Špatné je to akorát pro vychcánky, vyhýbající se doručení písemností, bydlící na adrese národního výboru, dlužící spoustě věřitelům. Protože tam už výmluva nezastižen, nepřebral, prostě neplatí. Fikce doručení a basta fidli, spadla klec. Že budou existovat výjimky z tohoto, kdy prokazatelně nebylo možno schránku navštívit (napadá mě např., že je adresát v nemocnici), se dá předpokládat, je tomu tak i dnes třeba při komunikaci s FÚ.

Mně se takové opatření líbí. Pořád přece nebude nutné, aby datovku měla každá stařenka, která na noťasu dokáže nakolvat "seznam.cz". Ale u spousty obyčejných nepodnikajících osob to smysl má.

---
*) vím o výjimce: o předčasný starobní důchod, sepsání žádosti, se asi budu muset - po domluvě na termínu (den/hodina) - dostavit osobně.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat