Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ústava a zákony neuznaného státu.

Ještě bych měl takovou otázku, když tedy stát není uznáván a stále v nějaké formě "exsituje" bylo mi řečeno co si dokáže ubránit, tak ale když by officiálně ten stát neexistoval, tak by měly být veškeré mezinárodní smlouvy a mezinárodní právo samoaplikované ne? Pokud neexistuje žádný officiální vnitrostátní právní řád.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Silnější pes mrdá, papír snese všechno a historii píšou vítězové. Ten stát sám sebe nepochybně uzná…
gilhad 11.04.2021 11:19
gilhad
Přiklad je to dobrý, ale já psal o státě momentálně uznávaném, ne ten kdo si "někdo" vytvoři to je n…
Upaijs 12.04.2021 17:17
Upaijs
Žádné právo neplatí, pokud ho někdo neprosazuje.
Wikan 12.04.2021 18:12
Wikan
Nevim, jestli sem to napsal dobře nebo blbě ale mám na mysli to že ve státě je součastí právního řád…
Upaijs 13.04.2021 09:03
Upaijs
Stále nic nechápeš. Žádné právo neplatí samo. Pokud ho nikdo nevynucuje, jde jenom o cár papíru.
Wikan 13.04.2021 09:43
Wikan
Tak o tom cáru papíru je to nesmysl. nový
Upaijs 15.04.2021 17:25
Upaijs
OK, tak nám popiš aspoň zhruba svou představu o tom, co se stane, pokud někdo poruší právo, které ne… nový
gilhad 15.04.2021 18:44
gilhad
Peníze jsou taky jen cár papíru. Mají hodnotu jen tehdy, že tomu věříme, že ji mají. poslední
Prasak 15.04.2021 19:45
Prasak
Tazatel jaksi pořád nechápe, že nic jako "mezinárodní právo" tak jak ho chápe on, neexistuje. Existu…
Araneus84 14.04.2021 15:53
Araneus84
Tazatel jaksi pořád nechápe Přesně. A pořád se najdou tací, kteří na něj z nějakého vnitřního puzen…
Kurt 14.04.2021 16:17
Kurt
https://xkcd.com/386/ nový
gilhad 14.04.2021 18:35
gilhad

Silnější pes mrdá, papír snese všechno a historii píšou vítězové.

Ten stát sám sebe nepochybně uznává, tím uznává i svou ústavu, zákony a vše ostatní a nejspíš to má nastavené tak, že jeho vlastní zákony mají přednost a zákony států, co ho neuznávají pro něj neplatí (protože proč by se zabýval někým, kdo ani neuznává jeho existenci)

Mezinárodní zákony zase mají nastaveno, že na daném území platí jen ony, když tam žádný stát není, nebo ho aspoň neuznávají.

V nějakých případech to povede ke střetu, kdy jedna sada tvrdí něco a druhá něco jiného - pak se aplikuje ta, kterou si někdo dokáže prosadit fakticky a druhá strana bude řvát, že je to nezákonné a protože se ukázalo, že si to fakticky neprosadila, tak jí to bude houby platné.

Příklad: Na pomezí Absurdie a Nesmyslova obsadí Bžunda se svou bandou bojovníků nějaké území a vyhlásí tam Bžundistánii. Sepíše ústavu, kde je jasně dáno, že Bžunda I Veliký je neomezeným vládcem Bžundistánie a jeho slovo je zákon. Vydá nějaké zákony, zejména, že na pozemek strategických podniků je nepovolaným vstup pod trestem smrti zakázán a že špioni, rozvraceči a štváči budou zastřeleni. Ustanoví vojenské a policejní síly, soudy a další běžné státní instituce a začne s budováním sídelního města a přilehlých vesnic. A veliké továrny, kterou prohlásí za strategický podnik a výrobnu hřebíků všech druhů, zejména pak těch do rakve prohlnilého kapitalizmu.

Zástupci všech ostatních států se sejdou a vydají společné komuniké, že žadná Bžundistánie neexistuje, Bžunda není žádný panovník, alébrž zločinec, žádné zákony co snad vydal neplatí a ta továrna je určitě na výrobu jaderných bomb a tudíž musí být prozkoumána nezávislou komisí požívající diplomatické imunity a nedotknutelnosti. A okamžitě tu komisi jmenuje a vyšle na prověření případu.

Komise vyrazí za úsvitu, protože Bžundistánie není obecně uznána, tak nemůže mít ani obecně uznané hraniční přechody, tak tam projede kudy jí zrovna napadne (a zrovna nepotká žádnou hlídku), po chvíli mine velikou ceduli "Strategický podnik - vstup přísně zakázán - Bžunda I Veliký" která z jejich pohledu není právně relevantní, zastaví až u vrat a ověšena fotoaparáty, dozimetry a papíry o mezinárodní imunitě a nedotknutelnosti se začne cpát dovnitř. Načež ji obklopí banda maníků s útočnýma puškama, všechno jim to sebere, sváže je jak mumie a dopraví před Bžundu I Velikého, který je osobně vyslechne, zejména tu část, že chtěli vniknout do té továrny, prozkoumat, nafotit a změřit kde co a jako špióny, co se přiznali a byli přistižení na území strategického podniku je dle platných zákonů Bžundistánie odsoudí k zastřelení, a tak se i neprodleně stane.

Z hlediska Bžundistánie naprosto právně jasný případ špionáže. Ať žije Bžunda I Veliký, vůdce nezávislého národa, schopný prosadit Bžundistánské právo!
Z hlediska ostatních států a mezinárodního práva a smluv taky naprosto jasný případ porušení diplomatické imunity, nedotknutelnosti a navíc chladnokrevná hromadná vražda. Ať zhyne terorista a mezinárodní zločinec, samozvanec Bžunda, odsouzený dle mezinárodního práva a smluv!
Z hlediska komise konec života a pár mělkých hrobů bez označení. Konečně zjistí, jak to s tím posmrtným životem teda doopravdy je.

Pokud to Bžundovi projde a nebude fakticky zatčen, zavřen a potrestán, tak zjevně je Bžundistánie samostatný stát a na jejím území její zákony platí, ať už si o tom ostatní státy, mezinárodní dohody a jiné cáry papíru myslí cokoli.
Pokud bude Bžunda a jeho vojáci zajati, odsouzeni a fakticky potrestáni, tak zjevně platí mezinárodní smlouvy a Bžundistánie není suverénní stát a patrně prostě neexistuje.

Prostě silnější pes mrdá, papír snese všechno a historii píšou vítězové.

Přiklad je to dobrý, ale já psal o státě momentálně uznávaném, ne ten kdo si "někdo" vytvoři to je nesmysl.
Já psal o právu které by bylo na území toho státu platné, takže by to mezinárodní právo mělo platit automaticky bez nějakeho prosazovaní.

Nevim, jestli sem to napsal dobře nebo blbě ale mám na mysli to že ve státě je součastí právního řádu akorát EU, ale mezinárodní právo součastí států není, ale prostě když by přestaly officiálně státy existovat (přestaly být uznávany) tak by pak vnitrostátni právo "neexistovalo" a MP by mělo platit samo.

Tazatel jaksi pořád nechápe, že nic jako "mezinárodní právo" tak jak ho chápe on, neexistuje. Existují pouze právní úpravy konkrétních států nebo smosprávných celků, které na jejich území platí. To, že více států na svém území prosazuje v určité oblasti stejné normy neznamená v žádném případě to, že tomu tak bude v budoucnu nebo že tomu tak bude na nějakém území, kde oficiálně nevládne nikdo.

Obecně se pod pojmem mezinárodní právo rozumí soubor norem, které definují právní vtahy MEZI jednotlivými státy.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru