Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa Maturita opakovane zrušená

Tak včera, či predvčerom minister školstva vyhlásil, že sa na Slovensku rovnako ako predošlý rok aj tento ruší maturita. Záverečná (maturitná) známka sa opäť bude vyvodzovať z priemerov maturitných ročníkov. Čo si myslíte o tomto kroku?

Pre mňa osobne je to len potvrdenie, že slovenská vláda je absolútne neschopná prísť s akýmkoľvek fungujúcim riešením a namiesto hľadania riešení spraví ten najzbabelejší krok a danú vec jednoducho zruší. To sa pritom špekulovalo, že maturitné ročníky sa vrátia v nejakom obmedzenom režíme do škôl aby sa na maturity mohli pripraviť, lenže panáčikovia si zrejme uvedomili, že vymyslieť niečo komplexnejšie je nad ich sily a najjednoduchšia cesta je všetko zrušiť. V tom duchu vlastne funguje celá vláda, namiesto hľadania kompromisov ako umožniť podnikanie a ako-taký život aj pod prísnymi podmienkami, zbabelo všetko zavrú.
Už minulý rok som tento krok vnímal dosť kriticky a hovoril som si, že sakra, veď to sa tak predsa nerobí do psej matere, keby sa chcelo, riešenie by sa našlo. V AT ani v Nemecku sa maturity nerušili a konali sa normálne prezenčne, s prísnymi hygienickými pravidlami samozrejme. Tam by bola až úplne posledná možnosť zrušiť takýto dôležitý pracovný/školský rituál. U nás úplne v pohode. Ono väčšina členov súčasnej slovenskej vlády totižto právoplatne ani nedosiahla vyššie vzdelanie ako maturitné, takže zrejme s ukončenými maturitami by pre nich vznikla obrovská neželená konkurencia.

Príde mi to dosť nešťastné a neférové voči ostatným ročníkom. Ono keď sa to ruší už druhýkrát tak sa to môže zrušiť rovno natrvalo. Neviem si predstaviť, že o 2 roky sa skončí pandemizmus a maturovať sa bude úplne normálne. Ja teda netvrdím, že maturita je skutočne skúška dospelosti a zmení ti to život. Štruktúra maturít je dosť diskutabilná, uvítal by som tam isté zmeny - ale to by bolo na inú diskusiu. V princípe si ale myslím, že nejaký riadny abschluss by mala mať aj stredná škola. Žiak by si aj tú strednú školu mal nejako zaslúžiť, navyše je to aj taká menšia príprava, ak sa chystá na výšku, keďže na výške sú takpovediac maturity na konci každého semestra.
Pritom som zachytil kritické hlasy aj od riaditeľov škôl, že takéto rozhodnutie je skutočne veľmi nešťastné a maturitu by zorganizovať dokázali. To len potvrdzuje moju tézu, že centralizované riadenie hocičoho je absolútne neefektívne, ministerstvo, ktoré je absolútne mimo školskej reality, nemá vôbec predstavu ako riešiť konkrétne problémy a tak zvolí to najprimitívnejšie riešenie.

Čo na to hovoríte vy? Pripájam aj anketu, otázku myslím všeobecne, nie na konkrétnu situáciu.

Zrušili by ste maturity?

Áno, maturity by som zrušil/a. Sú úplne zbytočné. 3x
43%
Nie, maturity by som nerušil/a. Sú dôležité. 4x
57%

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat