Slovo demokracie mělo jiný význam včera a jiný dneska? Demokracie buď je nebo není.
Veď už v jej kolíske, v starovekom Grécku bola demokracia vnímaná úplne inak. Voliť a podielať sa na verejnom živote bola výsada starších mužov z vrchnej spoločenskej vrstvy, ženy boli z demokracie úplne vylúčené a takisto aj otroci. Keď má podľa teba demokracia iba jeden stupeň, tak jaký potom, povedal by si tým Grékom, jej vynálezcom, že ste nemali žiadnu demokraciu ale bol to pouhý elitizmus? Alebo demokraciu nemáme my teraz, lebo dovolené majú voliť aj ženy? Demokracia sa predsa vyvíja, niečo iné pod tým chápali ľudia za prvej republiky a niečo iné dneska. Áno, tá definícia je tam stále rovnaká = vláda ľudu, rozhodovanie väčšiny. Ale inak chápali vládu ľudu starovekí Gréci (a že kto sú to vôbec tí ľudia) a inak my. Mne teda súčasná (rozumej dnešná) demokracia ešte stále nevyhovuje, lebo si ju vykladáme tak, že stačí raz za 4 roky hodiť hlas nejakým kreténom a tí potom všetko rozhodnú za mňa a ja sa musím všetkým ich kreténskym rozhodnutiam podvoliť, lebo sú predsa legitimizované demokratickou voľbou väčšiny.
Čistý minarchizmus ešte nebol realizovaný. Ale ten je rovnako ako demokracia tiež na škále. Minarchizmus vlastne znamená minimalizovanie štátu, štátnych zásahov do života jednotlivca. A tu, hoci som dosť pesimista, máme našľapnuté správnym smerom. Keď si porovnáš, ako štát zasahoval do životov jednotlivcov za prvej republiky s dneškom, tak sme na tom predsa len o čosi lepšie. Teraz síce korona spoločenský vývoj znova posunula naspäť a rútime sa znova do akéhosi hybridného socíku, točí sa to ale v cykloch a samotné cykly sa kotúľajú dopredu. Podobne ako vojna prerušila pozitívny prvorepublikový vývoj a v dôsledku nej sme skončili v socíku, po krachu socíku sme sa nevrátili do bodu nula do roku 1918 a dokonca ani do 1938, ale naviazali sme už na aktuálnu paradigmu slobody. Samozrejme netušíme, aký hrozný bude nastupujúci socializmus, z tohto mám dosť obavy kvôli jeho globalizmu, ale je to celé na ľuďoch koľko si nechajú dovolovať...
To, že ešte nikdy nebol čistý minarchizmus realizovaný, neznamená, že je nemožné ho realizovať. Aj v antickom Grécku by si nepripustili, že demokracia, na ktorej by sa podieľali aj ženy, môže fungovať, lebo vtedy to bolo úplne nepredstaviteľné, dneska úplne samozrejmé. Každé obmedzenie štátnej moci je krôčik k minarchizmu a spoločnosť sa stále vyvíja, neexistuje dôvod, aby sme si mysleli, že vývoj sa skončil v tomto bode.
Najbližšie k minarchizmu majú zo súčasných krajín asi Švajčiarsko, Hong Kong a samozrejme Liberland, ak sa ho podarí spojazdniť. :)