Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Je rasismus v dnešním světě chápán správně ?

Všiml jsem si jistého fenoménu kterého si můžeme všimnout ve čtyr koutech světa a to je to, jak a na co se dnes používá výraz rasismus a rasista.
Abych natočil l kukačky na spravnou hodinu, tak se podívejme co rasimus nejdríve znamená v jeho nejkratší a nejvýstižnejší formě :

Rasismus
• Teorie a ideologie hierarchizující sociální skupiny podle rasového klíče :(polit.) nevědecká protihumánní teorie o nadřazenosti lidských ras a etnických skupin.
• Nadřazenost jedné rasy nad druhou.[/quote]

A co je xenofobie :
• strach z cizího
• odpor vůči cizincům, nenávist k cizincům

Mohli by jsme pokračovat s islamophobie, antisemitismus ale rasismus je podle mne ten, který hlavně dnešní generace chápu mimo pravý význam, a tak je pouzívam i tam, kde to s rasismem nemá nic společného.

Nebudu se vracet k počátkům lidské rasi genetického rozlišování kde už i praveké kmeny se rasově rozdělovali, začali se dělat kmeny a docházelo k vytvarení teritorií a bojum ktere vyhrala rasa Homo sapiens (človek by dnes bez genetického rasového rozlišení neexistovat).

* Jen takova zajímavost, kde nekterí fylozofové, archeologove poukazuji na to, ze jsme nemuseli zcela vyhubit (vyvrazdit) uz tu podradnejsí rasu jako ta Homo sapiens, ale udelali jsme to i tak, protoze jsme mohli a toto nas jakoz to lidskou rasu charakterizuje.

Dnešní generace od raného věku vyvyjí socialní realitu na sociálních sitích a jsou tak podstatně lépe manipulovatelní. I malé dítě opakuje co slyší i když tomu nerozumí.
a) Vem me si rasovou segregaci ve Spojených státech, kde Afro-američané nemohli na WC, do kavárny, clubu pro bílé (negrům zakázáno).
b) Dnes je běžné, ze černá komunita ma své bary a cluby kam mohou jen černí.
Hypoteticky, není to rasizmus, rasové rozdělování v obou případech ? Nepoužívají někteří slovo rasismus jen když jsou v nevýhodné sociální situaci ?

Dle mne, by mohl být i Islám rasistický, jelikož se považují za nadřazenější rasu jako ostatní, ale odpověď vam dají ze nejvyšší je bůh . Byl jsem ve dvou islámských zemí a mohu vam říct ze není zrovna prijemné jit do čajovny mimo turisticke oblasti a ihned cítíte rasové odlišení, nebo kdybych se začal na ulici modlit tak jak oni to dělají zde a když je jim to odepřeno to nazývají "rasismem", tak by mě na místě podřezali jak ovci. Sem tam jsem zašel do takového turistického baru pro cizince, měsíc po tom co jsem odletěl tam buchla bomba. V te době nic neobvyklého.

Dobrý příklad rasizmu je samozřejmě dění během druhé svetové války s židy, homosexuali, bohémany a podobně lidé do toho rádi míchají nahrazují slovo rasismus za fašismus a nacizmus.
V podstatě Hitler udělat to, co děláme od počátku, v uvozovkach6 "vymítit ty, co vypadají jinak jak my, nebo nás nějak ohrožují ".

Dnes se na rasisizmus lidé jen vymlouvají, nedáš mi praci seš rasista, nepronajmeš mi byt protože věřím v islam seš rasista.

Kdyz6 práci dostane, tak se mu zdá že nebere tolik peněz co bilej , kdyz dostane stejný plat, tak se mu zda, ze ta židlička toho bilého je lepší jak ta jeho, když dostane lepší židli , tak se mu zase zda, ze ten bílej má stul blýš k oknu jak on a on je v rohu, protože je černý.

V čine stahli z cinematografickcyh sálu film Monster Hunter, protože na začatku filmu byla hláška o délce nohou čínana.
Když se dnes dívám na TV, tak vidim, že všude rvou kupříkladu do filmu hrdiny všech národností aby na socialnich sítích nevypukla dizkuze o rasizmu. Tak máme 3 hrdiny "černoch, činan, arab".

Toto socialní ladení a kolektivní ovlivnovaní i treba u tech filmu, telereality, kde realizator musí upravit film tak, aby se nekomu nezdal rasisiticky, takze jak na tom dnes s tím rasismem jsme a jakym smerem to vlastne jde ?

Není pravda zkratka jen to, ze to k lidem patří již od pradávna a tzv "pravda co se hodí" je určovana v každém socialním, náboženském kruhu jinak, pomocí *iluzemi a psychologickeho ovlivnovaní at televizi či internetem ? "Co je podle vas rasismus" ?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Iluze :

„Již od dob vzniku civilizací podléhaly davy vždy vlivu iluzí. Nejvíce chrámů, soch a oltářů bylo postaveno právě tvůrcům iluzí." Dříve se jednalo o iluze náboženské, v dnešní době spíše sociální. Hlavním faktorem ve vývoji národů byl vždy klam. Davy totiž netouží po pravdě, pokud se jim nelíbí, mají raději klamy, které je oslňují. Ten, kdo se snaží v lidech vzbudit iluze, je ovládne velmi snadno, naopak, ten, kdo se lidi snaží zbavit iluzí, skončí jako oběť.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ja verim, ze rasista je clovek, ktery rozdeluje jine lidi na rasy. Tudiz napriklad typicky slunickar…
RedMaX 07.03.2021 20:23
RedMaX
rasista je clovek, ktery rozdeluje jine lidi na rasy Žádný člověk nerozděluje lidi na rasy. Rasy js…
IQ37 07.03.2021 20:39
IQ37
Rasy jsou prostě dané přírodou. To tvrdis ty, ovsem ja ve svem prispevku vysvetluji, ze kdyz to ved…
RedMaX 08.03.2021 00:03
RedMaX
Já jsem o barvě pleti nic nepsal. A trvám na tom, co jsem napsal.
IQ37 08.03.2021 00:08
IQ37
Tak to zkus vysvetlit. Jak rikam, nenasli vedci dostatek rozlisovacich znaku u jednotlivych skupin l…
RedMaX 08.03.2021 17:08
RedMaX
To vypadá, že nerozeznáš černocha od bělocha a dalších. Kdo nechce, nerozezná. V tom případě asi nem…
IQ37 08.03.2021 17:34
IQ37
V podstate ano, nejak tak to vidim. poslední
RedMaX 08.03.2021 18:23
RedMaX

Ja verim, ze rasista je clovek, ktery rozdeluje jine lidi na rasy. Tudiz napriklad typicky slunickar, ktery by me okrikl, ze pouzivat slovo "cikan" je rasisticke, tak takovy clovek, ktery v tom vidi rasismus je rasista.

Vychazim z teorie, ze homo sapiens jako druh je natolik jednolity a zaroven jsou jednotlivi prislusnici druhu natolik odlisni, ze neni mozne vytvorit jednoznacnou podmnozinu na zaklade vnejsich znaku cloveka.

Rasiste tuto podmnozinu vidi obvykle v barve pleti, ovsem barva pleti je jen jednou z mnoha charakteristik kazdeho cloveka. Pritom vnejsich znaku, podle kterych se muzeme odlisit je mnoho, pocinaje velikosti hlavy, barvou oci, az po tu velikost chodidla.
Kdyz vedci hledali v techto ruznych znacich nejake systematicke rozcleneni, zjistili, ze zadne najit nemohou. Napriklad tvar hlavy cloveka severskeho typu je podobny tvaru hlavy lidi zijicich v oblasti Nigerie (snad si to vzpominam dobre z publikace, kterou jsem cetl). Naopak Krovak ma hlavu vyrazne mensi, jeste mensi nez maji jizni Spanele, pravdepodobni potomci Mauru.

Od konce 2. svetove valky razi nekteri lide v Evrope a USA teorii o jedinem bilem rasismu. To je samozrejme blbost, rasista muze byt jakykoli clovek bez ohledu na barvu pleti. Je samozrejme smutne, ze USA proti rasismu nebojuji a mohou tam vznikat napriklad ty cerne rasisticke bary, ale zase to asi uplne neni nase bolest z pohledu stredoevropana.

Tak to zkus vysvetlit. Jak rikam, nenasli vedci dostatek rozlisovacich znaku u jednotlivych skupin lidi. Zatimco u zvirat jsou casto rozdily velke, ikdyz patri k jednomu druhu, u cloveka to prilis nevypada, ze by se vyvijel rozdilne v ruznych geografickych oblastech a kdyz tak jen velmi malo podle potreby adaptovat se na konkretni podminky k zivotu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...