Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Je rasismus v dnešním světě chápán správně ?

Ja verim, ze rasista je clovek, ktery rozdeluje jine lidi na rasy. Tudiz napriklad typicky slunickar, ktery by me okrikl, ze pouzivat slovo "cikan" je rasisticke, tak takovy clovek, ktery v tom vidi rasismus je rasista.

Vychazim z teorie, ze homo sapiens jako druh je natolik jednolity a zaroven jsou jednotlivi prislusnici druhu natolik odlisni, ze neni mozne vytvorit jednoznacnou podmnozinu na zaklade vnejsich znaku cloveka.

Rasiste tuto podmnozinu vidi obvykle v barve pleti, ovsem barva pleti je jen jednou z mnoha charakteristik kazdeho cloveka. Pritom vnejsich znaku, podle kterych se muzeme odlisit je mnoho, pocinaje velikosti hlavy, barvou oci, az po tu velikost chodidla.
Kdyz vedci hledali v techto ruznych znacich nejake systematicke rozcleneni, zjistili, ze zadne najit nemohou. Napriklad tvar hlavy cloveka severskeho typu je podobny tvaru hlavy lidi zijicich v oblasti Nigerie (snad si to vzpominam dobre z publikace, kterou jsem cetl). Naopak Krovak ma hlavu vyrazne mensi, jeste mensi nez maji jizni Spanele, pravdepodobni potomci Mauru.

Od konce 2. svetove valky razi nekteri lide v Evrope a USA teorii o jedinem bilem rasismu. To je samozrejme blbost, rasista muze byt jakykoli clovek bez ohledu na barvu pleti. Je samozrejme smutne, ze USA proti rasismu nebojuji a mohou tam vznikat napriklad ty cerne rasisticke bary, ale zase to asi uplne neni nase bolest z pohledu stredoevropana.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat