Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Zákony pana Newtona a zákon pana Ohma.

Pokud nechces indikaci na sbernici, ze funguje, tak si ji tam nedavej, to je jednoduche.

Ja ji tam chci, protoze pak jednim pohledem poznam, zda tam behaji data a asi tak kolik, nebo zda nebehaji a sbernice je pritazena k zemi, nebo naopak k napajeni. A zda mam tedy nejdriv hledat chybu v zapojeni, nebo v programu a jakou asi tak radove.
Coz se mi uz nekolikrat pri vyvoji osvedcilo. Napriklad kdyz pripojim par modulu a kazdy z nich ma vlastni pulluppy, tak hned vidim, ze data netecou a sbernice je nahore a po odpojeni modulu se vrati do normalu -> znamena na modulu najit a odpajet ty pullupy. (A ano, zahlednul jsem v posledni dobe par vlaken o tom, jak nejake meridla nefunguji s jnejakym programem a jak ho upravit, aby fungovala - a nakonec se prave tohle ukazalo byt pricinou - kdyby dotycny mel indikaci na sbernici, videl by to hned a nemusel to tyden-dva resit na foru a delat ruzne pokusy, co nemely zadnou sanci to zlepsit.)

Proudy jsem meril u toho indikatoru, abych vedel, nakolik zatezuje sbernici a jaky je jeho vstupni odpor. Na sbernici je dulezite napeti a strmost hran, coz zavisi na pullup odporech a zarizenich na ni pripojenych - proto jsem potreboval promerit ten indikator, zda je pro sbernici vhodny, ci nikoli - a ukazalo se, ze vhodny byl a dal se resalizovat na dost male plose presne tam, kde byl lpotreba - a kde mista bylo malo na nejake svaby a digitalni zobrazovace.

Level-shifter z jednoho tranzistoru jsem uz take parkrat pouzil, vyhoda svaba s mnoha nohama je, pokud jich potrebuju vedle sebe radu - coz neni vzdy ten pripad.

U FETu je nevyhoda v kapacite gatu, I2C je na to docela hakliva, takze by bylo potreba opet peclive vybrat neco, co ji nezatizi nadmerne - coz znamena ze stejne potrebuju vedet, co si k ni dovolit smim a musi to zvladnout a co uz je mimo specifikace a nasledne podle toho vybirat soucastky.

Tady jsem pouzil analogove meridlo protoze melo lepsi citlivost nez to digitalni a i u malych hodnot ukazovalo dost dobre jakym zpusobem se meni - samozrejme, ze ve vyslednem obvodu uz nebylo ani meridlo, ani vrabci hnizdo, ale jen par smd soucastek na PCB na pole mensi, nez by zabral jakykoli bezny svab, natoz s nezbytnou bizuterii okolo.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat