Dá se to takhle říct?
Dá se říct, že pokud něco mezinárodní právo zakazuje, nebo přikazuje, tak to vlastně zakazují samotné státy, protože ty mezinárodní právo vytváří a uzavírají smlouvy, tudiž když se uzavře nějaká smlouva tak vlastně to co je v té smlouve zakazuji nebo přikazuji ostatni staty tomu zbytku navzájem?
da a da sa to povedat aj tak, ze to zakazuju samotni ludia, pretoze zmluvy pisu ludia a ludia tvoria stat. ale zase, ludia su tvoreni atomami, je mozne povedat, ze vlastne atomy, mozno aj protony, neutrony a elektrony zakazuju rozne veci formou medzinarodneho prava!
Nedá. Neříkal jsi, že další dotazy na tohle téma už mít nebudeš?
Tak kdo to tedy zakazuje když ne státy? Když ty státy to uzavřely?
Často jsou ty zákazy jenom na papíře a reálně to nezakazuje nikdo.
Tak co to zakazuje ve zbytku připadů když ne státy? Když to mezi sebou uzavřeli ty státy a dohodly se na tom tak člověk nabyde dojmu že právě ty státy když neexistuje žádná centrální autorita, nebo to prostě zakazují ty smlouvy "na papíře"?
Zakazuje to ten, kdo ten zákaz reálně vymáhá. Bez toho jsou to jenom slova.
Mohou to vymáhat jen ty státy když není žádná světová fedrace/vláda. Tudiž jak sem psal to zakazujou ty státy, protože jen ty to mohou vymáhat.
Ještě rozlišuj pojmy "mohou/jsou schopny vymáhat".
A jsou ochotny. Není nic neobvyklého, když mezinárodní smlouva něco deklaruje, ale pak se to reálně nedodržuje.
Ale tak zakazuji to vlastně ty státy protože ty to vlastně vynucují.
Když to chceš brát takhle, tak to ber takhle. Jen by mě zajímalo, k čemu ti to bude.
Jak to chci brát?
To snad musíš vědět sám.
Ne jen sem psal že když to mohou vynutit jen státy, tak to "zakazuji státy', protože ta smlouva není nic živoucího aby sama něco zakazovala.
Ani stát není nic živoucího. Vždycky jsou na konci nějací lidé.
To mi je jasné že ne, ale mám na mysli z pohledu tohp mezinárodního práva že to není nic samostatné ale "jen" státy.
No však to tak ber, nikdo ti nebrání.
Přijde mi, že by měl brát něco úplně jiného.
Co?.
Léky.
Já myslím že něco už určitě bere a léky to nejsou.