Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dluhopisy z Velké války

Zdarec.
Tak nějak jsem při pročítání jedné diskuze o rozhazování miliard naší vládou narazil na Švejkovský citát feldkuráta Katze: "To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou!"

Mám doma jednu moc pěknou knížku Velké válce, kde je popisován i život v zázemí. Bylo tam zmíněno, že Císařství vydávalo válečné dluhopisy, tedy si půjčovalo peníze od vlastního obyvatelstva. Splatnost takových dluhopisů bývá často velmi dlouhá. Trochu jsem zagooglil a zjistil, že teprve před pár lety Německo doplatilo reparace z Velké války a Británie podobně doplácela úroky z válečných dluhopisů, ty však sahaly ještě dále, až do Krymské války a dokonce prý i něco z 18. století.
iDnes a druhý tady

Zpět však k R-U dluhopisům - válka skončila, mocnářství se rozpadlo. Co s válečnými dluhopisy, které vydalo R-U? Staly se bezcennými papíry, nebo břímě jejich vyplacení převzaly nástupnické státy? Nemáte k tomu někdo nějaké info? Docela by mě to zajímalo, stejně jako mě zajímá vše okolo Velké války, tedy 1. světové.

Předmět Autor Datum
Z pohladu Cesko-slovenska - https://www.nbs.sk/_img/Documents/_PUBLIK_NBS_FSR/Biatec/Rok2015/08-2015…
Michal2 01.02.2021 19:24
Michal2
To si přečtu později, vzal jsem jen ten doporučený konec. Stejně jsem z něj nepochopil, zda tedy ty… nový
Prasak 01.02.2021 19:30
Prasak
Si-tuácia sa stabilizovala až po podpise mierových zmlúv s Rakúskom a Maďarskom v roku 1920, keď doš… nový
Michal2 01.02.2021 19:59
Michal2
Jo, ta poslední věta. Z ní chápu, že to vyměnili za státní dluhopisy, tedy ČS dluhopisy, tudíž to př… poslední
Prasak 01.02.2021 20:45
Prasak

To si přečtu později, vzal jsem jen ten doporučený konec. Stejně jsem z něj nepochopil, zda tedy ty závazky vůči věřitelům převzalo Československo. Není to napsáno pro laiky, resp. je to dost stručný.

zákazom novej československej vlády lombardovať vojnové pôžičky

Na ten článek abych si vzal výkladový slovník. Prostě tomu nerozumím.

Si-tuácia sa stabilizovala až po podpise mierových zmlúv s Rakúskom a Maďarskom v roku 1920, keď došlo postupne ku konverzii rakúsko-uhor-ských vojnových pôžičiek na československé štátne cenné papiere. Československí majitelia tak mohli napríklad svoje prihlásené a okolkova-né vojnové pôžičky vymeniť za dlhopisy štvrtej štátnej pôžičky z roku 1920.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru