Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pojem "krajní pravice"

Díky, je to srozumitelný až na ten nacionální socialismus - to přece nemá s pravicí nic společnýho a ty ho tam zařazuješ; to mi fakt uniká.

Áno, máš pravdu, dostatočne som to nezdôraznil. Neviem či sme sa nepochopili už v samotnom pojme, myslím samozrejme Hitlerov nacizmus, nie teraz nejaký humanitný nacionálny socializmus Milady Horákovej atp.
Hitlerovci vlastne boli ľavičiari blízki komunistom, ale práve sympatizanti NS sú označovaní za krajných pravičiakov, resp. už za extrémnych pravičiarov. NS je podľa väčšiny definícii skutočne extrémna pravica, až tak extremná, že šľapú na päty komunistom. Ale práve vo väčšine školských definícii sa nezohľadňuje ekonomický aspekt NS, ale iba spoločenský. Spoločensky je nacizmus vlastne takpovediac protireakcia na moderné osvietenecké "ľavicové" smery, je to vlastne fanatická snaha o návrat k starým dobrým dobám veľkosti nemeckého národa, teda z podstaty veci regresivistické konzervatívne nacionalistické hnutie v protiklade s progresivnými modernými antinacionalistickými hnutiami. Preto je NS extrémna pravica, aj keď je to vlastne ľavica, uff, no je v tom zmätok. Hitler, pokiaľ sa nemýlim, sa tiež neoznačoval za ľavičiara ani pravičiara, ale opovrhoval sociálnymi demokratmi, marxistami (aj keď s ich ideológiou mal veľa spoločné, bez toho, že by si to chcel priznať), čiže typickými ľavičiarmi, naopak sa odrážal od prušiackej tradície (aj keď kritizoval junkerstvo, no, s ním to bolo zložité...) a ideologický základ má spoločný s konzervatívnymi hnutiami. Preto mu prischla škatuľka pravice.

Kibuce sú zaujímavý fenomén. Ako pravičiar durch und durch nemám proti ním nič a celkom s nimi sympatizujem. Do mojej vízie "krajne" pravicovej spoločnosti kibuce perfektne zapadajú, veď už každá rodina je vlastne taký malý kibuc, riadená socialisticky, takéto fungovanie spoločnosti sa môže rozšíriť aj do väčších komunít. Podmienka je stále decentralizácia, nemôže ma nikto nútiť, aby som žil v "kibuci" s celým národom, to nejde keď sa nepoznáme a máme každý iné potreby, na štátnej úrovni musí nastúpiť silný individualizmus a egoizmus.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat