Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pojem "krajní pravice"

Těžko se prosadit na trhu obsazeném jedinou firmou. A nemusíš chodit daleko - Microsoft a jeho Windows. Má prakticky monopol. Sice je tu alternativa v podobě Linuxu, ale prakticky je zanedbatelná. Přestože je dokonce zdarma, ani tak se ne na trhu neprosazuje, protože drtivá konkurenci ani nezná a nefungují na ní programy, na kterých jsou Windows uživatelé "odkojení".

Abys prorazil proti monopolu, musíš mít obří prachy, jako se to podařilo právě tomu Microsoftu s Xboxem na poli konzolí, kde dominovalo Sony s Playstationem. Ne vždy se to však podaří, což opět ukázal Microsoft na poli mobilních telefonů. Problém toho celýho je - ne každej má takový finanční prostředky k dispozici.
A aby se zabránilo takové obchodní hegemonii, na které by ve finále prodělali koncoví uživatelé, tak musí zafungovat regulace na úrovni státu, protože některý korporace disponují takovými prostředky, že by byli schopni zničit určitou oblast státních ekonomik - třeba pivovarnické skupiny. Některý nadnárodní koncerny by byly schopny skoupit pivovary v celé naší republice a pak by mohli zbytky konkurence zničit obchodní válkou (výkup surovin, nízké ceny) a pak je trh jejich - budou vařit buď drahý pivo, nebo levný patoky, nebo drahý patoky, ale nebude konkurence, která by je nutila držet cenu, i kvalitu. A jakmile by někdo povyrostl, přijdou s nabídkou na odkup, nebo si to vyříkají s jejich dodavateli, což sice nemusí nový pivovar zničit, ale výrazně tím omezí jeho růst. Nehledě na možnost korupce, kdyby si konkurence náhodou chtěla postavit nový výrobní prostory.
Takže je tu stát, kterej by měl ohlídat, aby na trhu něco takovýho nestalo. Bohužel, ne vždy to funguje, pak taková firma vstoupí i do politiky a koupí si voliče za koblihu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat