Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pojem "krajní pravice"

To delenie má dva aspekty. Jedným, ako správne píšeš, je ekonomický. Krajná pravica sú v ekonomickom aspekte minarchisti, extrémná pravica anarchokapitalisti. Extrémná ľavica tu sú komunisti.

Potom je aspekt spoločenský, v ňom sa to vymedzuje podľa prístupu k spoločenským otázkam. Pravica = konzervativizmus, obhajoba národných hodnôt, tradičnej rodiny, spôsobu života atď., opatrný až odmietavý postoj voči novým spoločenským "trendom". Krajná pravica je podpora autoratívnych ultrakonzervatívnych režímov, extrémna pravica je nacionálny socializmus.
Ľavica = liberalizmus, progresivizmus, antipatriotizmus, antinacionalizmus, podpora "netradičných" spôsobov života. Krajná ľavica sú terajšie vlády v západnej EU a nastupujúca vláda v USA. Extrémna ľavica sú anarchokomunisti? T.j. napr. ľudia z antify.
Aspoň takto to škatulkujem ja.

A tieto dva aspekty sa môžu samozrejme v jednej jednotke miešať, napr. extrémná pravica nacionálny socializmus zároveň vo svojom názve popiera svoju pravicovosť, keďže socializmus je predsa kolektivismus a silný štát. Marxov socializmus sa však od neho líši práve tou ochranou slabších a rovnocennosti všetkých ľudí, NS vychádza z darwinizmu, marxismus ho popiera.

Média sú dnes brutálne ľavicové, pravicové médium automaticky dostane nálepku fake news. To vyplýva zrejme z toho, že väčšina žurnalistov sú absolventi humanitných odborov VŠ, ktorých učitelia sú celkom pochopiteľne ľavičiari, takmer marxisti. Preto nikdy nepremeškajú príležitosť kopnúť si do pravice.

Napriek rôznym názorovým prúdom podľa mňa nie je na škodu sa v tom orientovať pomocou vymedzenia na politickom spektre. Ja som napríklad takmer rýdzi pravičiak, z ekonomického aspektu inklinujem k libertariánom, sympatizujem s myšlienkami ancapu, aj keď si neviem úplne predstaviť víziu anarchokapitalistického sveta, neviem ako by sa v ancape predišlo korporativizmu a úplnému hodnotovému rozvratu spoločnosti. Z hodnotového hľadiska som totižto tiež docela konzervatívny, neradil by som sa však do "krajnej pravice", podľa mňa nejde byť v oboch aspektoch krajne pravicový, ale krajnú ľavicu si viem predstaviť v oboch aspektoch, k niečomu takému teraz smerujeme.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat