Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Mif - tvoje postoje?

Jeden společnej cíl, za kterým by šli všichni svorně a dobrovolně?

WWII neni vhodnym prikladem, kde by šli všichni svorně a dobrovolně - je to priklad, kdy se znacna cast lidstva spojila proti jine znacne casti lidstva a radu let se vzajemne mlatily tak dlouho, az jedna ze stran nakonec vyhrala.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%A1_sv%C4%9Btov%C3%A1_v%C3%A1lka

ztráty Spojenci: přes 14 milionů vojáků přes 36 milionů civilistů celkové ztráty: přes 50 milionů
ztraty Osa: přes 8 milionů vojáků přes 4 miliony civilistů celkové ztráty: přes 12 milionů

Vsichni svorne
urcite neni spravne slovo pro situaci, kdy zakladni udalosti je, ze se mezi sebou vybijeji miliony vojaku a jako vedlejsi efekt vymlati desitky milionu civilistu.

Urcite nejde rict, ze by se lidstvo spojilo, kdyz se naopak rozdelilo na dve skupiny, ktere se snazily navzajem vyhubit a po radu let na tom usilovne pracovaly a jejich sily byly tak priblizne vyrovnane (lepe receno jednu dobu vedla jedna strana, pak se to tak vselijak michalo a nakonec to vyhrala strana druha).

(Jako da se rict, ze se rada statu nakonec bud dohodla, nebo byla donucena ke spolupraci s jednou stranou a rada statu se dohodla, nebo byla donucena ke spolupraci se stranou druhou, takze na obou stranach nakonec bojovalo spoustu lidi, s cilem zlikvidovat ty druhe. Ale to se tezko da nazvat spolecnym cilem cilem, za kterym by sli vsichni)

O celkove dobrovolnosti se tu taky zdaleka neda mluvit, spousta lidi na obou stranach byla do valky nahnana nasilim a proti sve vuli - napriklas postupy ruske armady vuci vlastnim vojakum jsou dobre zname, stejne jako nucene odvody na strane nemecka. A naprosta vetsina tech civilistu nebyla zabita dobrovolne - vetsina z nich by radeji zila v miru, nez aby se v ramci valky stali mrtvolama.
Na druhe strane na obou stranach byla rada lidi, co dobrovolne a s plnym nasazenim se snazili vybit tu druhou stranu - cili opet zdaleka ne vsichni meli spolecny cil.

----

U covidu se taky nespojili ani zdaleka vsichni - rada lidi je PROTI tem opatrenim - cili o spolecnem cili moc mluvit nejde a rozhodne se neucastni ani vsichni svorne a vzhledem k zavedenym donucovacim prostredkum (na ktere mnozi stejne kaslou a i navzdory nim jdou PROTI) se rozhodne neda rict ze vsichni dobrovolne

----

Proste ani jeden z tech pripadu rozhodne v zadnem smyslu nedemonstruje ze by vsichni, svorne a dobrovolne - maximalne tak ukazuje, ze se podarilo dobrovolne, ci nasilim, ci pod jeho pohruzkou shromazdit spoustu lidi, aby prosazovali neco, co jina (dost casto podobne velka) spousta lidi naopak naprosto odmita.

Mozna najdes nejake jine, lepsi priklady, ale ani WWII, ani COVID neni ukazkou, kdy by existoval Jeden společnej cíl, za kterým by šli všichni svorně a dobrovolně

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat