Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Chytré kontrakty a pojištění

Zatim kdykoli jsem jednal s nejakou pojistovnou, tak jsem tam zasel, rekl svoje predstavy a oni si prosli svoje portfolio produktu a pokusili se sestavit neco, co by tomu odpovidalo (s tim, ze u jednotlivych produktu se nastavy parametry tak a u jinych onak) a predlozili na vyber jeden, ci vic navrhu, nacez ja to zpripominkoval, co teda jako rozhodne ne, a co bych jako bral z tohoto a co z tamtoho a po nekolika iteracich jsme se bud domluvili, nebo ne.
A nakonec se to od me puvodni predstavy nelisilo zase az tak moc (pripomina to sestavovani pocitace na miru - chci vic pameti, nebo vetsi disk, nebo rychlejsi procesor? mame, dodame, ale bude to stat o tolik a tolik vic - no dobre, tak usetrim na tamtom a onom a trochu si priplatim a smirim se LEDcirkusem, pokud pujde nastavit i do polohy vypnuto, nebo aspon zakryt nepruhlednou bocnici. Ale RAM je dostupna v pouze nejake rade mocnin 2 v urcitem rozsahu, CPU taky maji nejake frekvence, pocty jader, instrukcni sady, takze vzdycky dostanu a zaplatim i za nejake veci, ktere zrovna nepotrebuju, nebo ozelim neco, co bych chtel, ale kvuli dalsim nabalenym "pridanym hodnotam" je uz neumerne drahe)

Zakladni stavebni kameny jsou sice nejake parametrizovatelne bloky s vazbama (kazdy tymem pravniku provereny), ale z toho jde poskladat rada ruznych kombinaci.
Pokud by se melo prejit na plne elektronicke zpracovani, zase tam bude rada parametrizovatelnych bloku a nevidim duvod, proc by tech bloku nemohlo byt opravdu hodne a malych, AIcka si holt trochu zapocitaji, to pocitacum jde celkem dobre.

A jak je tu ten priklad s pojistenim proti uderu blesku pri blizici se bource, tak to muzu zjednodusit tak, ze
Pri prumerne bource teto velikosti blesky zapali treba 10 domu v prumerne hodnote hodnote 10M = celkova ocekavana skoda 100M.
Bourka postihne oblast kde je 10.000 domu a je znamo, ze 1/2 lidi si dum nepojisti, cili bude 5.000 pojistenych domu, tedy 100M/5.000=20k cena za pojisteni domu akceptovatelna pojistovnou je 20.000

Z pohledu majitele domu -
bud si dum pojistim za 20.000 tedy na konci bourky jsem o 20k chudsi a mam dum
nebo nepojistim a bud usetrim 20k, nebo ztratim 10M
20k vydelam za mesic, 10M za vic nez 40 let (nepocitaje najemne za tu dobu)

Ted jsem 40 let drel na barak, kdyz mi ho ta bourka spali, dalsi budu mit 80, pokud se toho vubec doziju - asi si ten barak radeji pojistim, protoze lepsi sice jista, ale mala ztrata, nez riziko ztraty likvidacni ...

Ruskou ruletu s sanci 1/1.000 si ale zahraje kazdy druhy, protoze "s takovou sanci to na me urcite nepadne".

Pro pojistovnu to je sichr vyhra, protoze pokud to zasahne jen pojistene domy, tak jsou v prumeru na ciste nule, ale zasah nepojisteneho domu je pro ne vyhra a v prumeru to padne na polovinu domu, cili v prumeru vydela 50M.
Pojistovna nehraje o likvidacni castky, muze si dovolit obcas prohrat trosku a casto vyhrat hodne.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat