Elektromobily budeš po 7 letech vyhazovat, protože budou kvůli investici do nové baterie jako ojetina neprodejné. Takže auto se stane luxusem.
Jelikož jsem chtěl zakoupit hybrida tak jsem se o tom hodně informoval.
Co jsem se díval, u BMW (které nadavno investovalo 200 milionů euro do vlastního centra na výrobu baterii), Renault atd to s tou výměnou baterií není zdaleka tak hrozné.
protože budou kvůli investici do nové baterie jako ojetina neprodejné
U výměny staré baterie za novou neplatíš plnou cenu viz : "dotace či daňová úleva apod. na obnovu starších elektromobilů, zejména tedy na výměnu nových baterií".
Klasická lithium-ion (drazší kvůli nedostatku lithia) může vydržet až 10 let.
Za 10 let nebo i 5 let ty baterie budou na zcela jiné úrovni a podstatně výkonnější už teď z nějakých 1 500 je teď 2000 cyklu do 3 let to má byt průměr až ~ 3500-4000, za 7 let tomu bude zcela jinak (když na to přijde lithium baterie mohou zcela zmizet), a to do toho nepočítám různé výhody (dle státu EU) jako dalnice zdarma, ECO bonuse (konverzni prémie) od státu za zakoupení těchto vozidel at nové nebo ojeté. U firem to dělá několika 1000€ položky které si můžou strhnou z daní.
Bonus za konverzi / emise:
Elektromobil: až 5 000 EUR pro nová nebo ojetá vozidla s emisemi méně než 20 gramů CO2 / km (2 500 EUR, pokud je váš daňový příjem vyšší než 13 489 EUR);
Plug-in hybridní automobil: až 5 000 EUR pro vozidla s emisí 21 až 50 gramů CO2 / km (2 500 EUR, pokud je váš daňový příjem vyšší než 13 489 EUR);
Kromě toho to dnes již není tak, jako když si prarodiče koupili jen jedno auto Skoda 1000 nebo MB na celý život. Soudit něco co bude za 7 let podle dnešní situace, no nevím no, uvidíme v roce 2027 jestli se opravdu budou elektromobily "kvůli investici do nové baterie" po 7 letech vyhazovat :)