Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Vláda OSN

A zalezi na tom?

Dulezity je fakticky stav, nikoli nazev. At uz tomu budes rikat suverenni stat, ci vzbourena kolonie, tak tomu bud muzes vnutit dodrzovani nejakych tvych pravidel ci pozadavku, na kterych ti zalezi, nebo ne.

At uz tomu budes rikat suverenni stat, ci kolonie, pokud bude delat to co chces, co na tom nazvu zalezi?

At uz tomu budes rikat suverenni stat, ci kolonie, pokud budete uzavirat oboustranne vyhodne smlouvy a dodrzovat je a jednostranne nevyhodne smlouvy bude protistrana moct klidne odmitnout, co na tom nazvu zalezi?

(No popravde receno zalezi, protoze jde o pusobeni na city protistrany a jak moc bude ochotna vyjednavat a vyjit ti vstric, ale na ty city se da pusobit i mnoha ruznymi jinymi zpusoby - napriklad klasicka propaganda, podpora urcitych skupin, ... ale to jsou porad jen jine formy pak a natlaku ci spoluprace)

Ale otazka na tebe - myslis si, ze Ceska Republika je "svrchovaný suverení stát" ?

Prijimame a implementujeme spousty norem, narizeni a tak podobne, co vychazeji od EU.

Napriklad normy SI pro zakladni fyzikalni jednotky - docela bych rekl, ze je fajn, kdyz "metr" mame stejne definovany jako okolni staty a kdyz se jeho definice zmeni, tak ji zmenime i my. (Za meho zivota se zmenila uz nekolikrat, i kdyz v podstate je furt stejne dlouhy, jen uz to neni puvodni "jedna desetimiliontina delky poledniku od polu k rovniku", ani pozdejsi "vzdalenost mezi dvema vrypy na specialnim kusu kovu ulozenem ve Francouzske instituci pri specificke teplote a dalsich podminkach" ale je to postupne definovano jinak, lepe a presneji napriklad jako "Metr je délka, kterou urazí světlo ve vakuu za 1/299 792 458 s"). Taklhle je proste metr stejny vsude, na rozdil od nejruznejsich "loktu", odvozenych od delky lokte majitele daneho mesta, ci pozdeji od zarezu na zelezne tyci na radnici, ktere se lisily nejen mesto od mesta, ale i v jednom meste podle toho jestli zrovna bylo teplo, nebo zima a jak moc.

S timhle u nas nikdo problemy nemel. Ale v Anglii to byl docela problem a v Americe se to dosud nevzilo a pouzivaji tam (z meho pohledu) naprosto obskurni jednotky (jako treba "mile", coz je cosi, co je podle casu, mista a zpusobu pouziti neco mezi necelym 1km a vice nez 10km https://en.wikipedia.org/wiki/Mile#Comparison_table i kdyz v soucasnosti se tam pouziva nejcasteji 1.6km a 1.8km (ano je to rozdil mezi mili suchozemskou a namorni - pouzivaji se obe naraz))

Ovsem potom dava treba smysl i pristoupit na definici, ze "rum" je destilat ze trtiny a nikoli treba z repy, vina, brambor ...

Coz ovsem vyloucilo pouzivani puvodniho nazvu "Tuzemsky rum", ktery jsme take meli normalizovany, ale jinak. Sveho casu s tim bylo mnoho mrzeni, kde jedna strana tento puvodni nazev zavrhovala ze nesedi na definici, jina na nem trvala, ze je tu tradicni a kazdy vi o co jde. Nakonec se to prejmenovalo na "Tuzemak" (a tak podobne) a bylo po problemu. Ale mrzeni s tim byl znacne. Ale zase mit prisliben jednodussi pristup na vetsi trhy, je docela prima vec. Ze do toho jednotlive evropske staty hazou vidle nejruznejsima dotacema a podobne je uz horsi.

No a pak je otazka, kde se tohle zastavi, ci kde to prekroci pripustnou hranici.

Napriklad je znamo, ze velke kusy olova se v bezne prirode nijak zvlast nerozkladaji a nic moc neohrozuji. Ale praskove olovo v kyselem prostredi uz celkem reaguje dost a vytvari jedovate slouceniny, ktere se v organizmu ukladaji. No a to se stane, kdyz vodni ptaci v mokradech pri loveni zobakem v bahne sezerou drobne broky a v zaludku je rozemelou na prach (jo, to zvladnou i se sklenenymi koralky napriklad) a zaludecni stavy jsou kysele. Pak se casem takovy ptak promori olovem a chcipne. Nebo ho neco sezere a to neco se tak postupne promori olovem. A tak dal. Takze u nas je vymezena rada mokradu, kam je proste zakazano strile olovene broky. A i myslivci, ktere to omezuje to shledavaji rozumnym a dodrzuji.

No a v Bruselu si nejaka skupina prosadila, ze resenim tohole problemu bude zakazat (pod nesmyslnymi tresty jako zabaveni vsech zbrani a vezeni a pokuty) drzeni oloveneho streliva do vzdalenosti 100m od okraje mokradu. Bez ohledu, na to zda tam s nim strilis, ci nikoli. A zda jsou to broky, nebo cokoli jineho. Na druhou stranu neni zakazano napriklad stat 105m od hranice mokradu a strilet neomezene mnozstvi olovenych broku do dotycneho mokradu (jo a tech 100m dostreli prakticky cokoliv bez problemu) - na tohle uz ten zakon nepamatuje a neresi. (Me tohle fakt prijde absurdni a nesmyslne)

A ted vyzaduji, abychom "synchronizovali legislativu" podle tohohle paskvilu.

Jo a taky tam navrhli normu, ze "mokrad" nove bude jakakoli, i docasna, vodni plocha. Takze kdyz budes mit brokovnici zamcenou v jednom trezoru, broky ve druhem trezoru a na blizke asfaltove parkoviste naprsi vetsi louze, tak jsi prave porusila zakon. V podstate staci pockat na vetsi lijak a pak jit sbirat zbrane a lidi.

No a tohle mame taky prijmout misto nasich zakonu. Jinak nam budou davat pokuty, zavadet proti nam ekonomicke sankce a postupne nas ekonomicky znici, pokud to neprijmeme.

Spada to porad do pojmu "svrchovaný suverení stát"?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...